Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Lappa och laga dina kläder och spara både pengar och naturresurser, det går snabbt och lätt med Lees tips

Från 2019
Uppdaterad 08.11.2019 12:57.
Lappa och laga dina kläder och spara både pengar och naturresurser, det går snabbt och lätt med Lees tips - Spela upp på Arenan

Det mest hållbara plagget, miljömässigt, är det du redan har i ditt skåp. Förläng livet på dina kläder och gör en miljögärning, enkelt och snabbt.

Trenden nu är att synliggöra det lappade och lagade. Idag är det inne att visa att man tar avstånd från slit och släng och väljer att reparera sina saker för miljöns skull i stället.

tröja med trasiga muddar
Bildtext En mycket välanvänd tröja kan ännu räddas och få nytt liv
Bild: Yle/ Lee Esselström

Miljömässigt är det bättre att återanvända kläder än att föra dem till återvinning. Återvinningsstationen är det sista alternativet när kläderna inte går att återanvända som sådana eller till något annat.

ett hål i ett stickat plagg
Bildtext Tröjan är mycket sliten på armbågarna
Bild: Yle/ Lee Esselström

Stickade plagg kan repareras på olika sätt. I artikeln "Lär dig stoppa hål på stickade plagg" lär jag ut hur du kan stoppa stickat enbart med garn. I artikeln finns även en instruktionsvideo.

Det går också att sy lappar på stickade plagg, som på andra plagg. Här har jag återanvänt ett par sönderslitna älgskinnshandskar som jag klippte loss allt användbart läder från.

En läderförstärkning på armbågarna är en riktigt klassisk lappning. Jag lappade först hålet med garn (det kommer under läderlappen) och sedan sydde jag fast läderlappen med dubbelt garn och en lädernål för handsömnad.

En läderlapp fastsydd på armbågen av en stickad tröja
Bildtext Läderlapp på armbågen är en klassisk lappning.
Bild: Yle/ Lee Esselström

På de trasiga kanterna på tröjan sydde jag bara fast alla lösa trådar med en ny garntråd och sydde sedan ännu stygn runt kanten.

trasig kant på en stickad tröja
Bildtext Tröjans kant före reparation
Bild: Yle/ Lee Esselström
reparerad kant på stuckad tröja
Bildtext Tröjans kant efter reparationen.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Trasiga och smutsiga muddar kan man också byta ut. På en college tröja eller jacka med stickad mudd eller resårmudd kan man klippa bort mudden helt och bara sy på en ny.

En tröja med en trasig mudd och en fin reparerad mudd
Bildtext Före och efter, en trasig ärm och en reparerad ärm.
Bild: Yle/ Lee Esselström

På den här tröjan fanns en mudd i trikå som stack ut från ärmen, den klippte jag helt bort utan att ersätta den. Den trasiga och smutsiga kanten klädde jag in med vanlig t-tröjstrikå.

Du kan återanvända en trasig t-tröja t.ex. eller köpa en liten bit trikå i passande färg.

Den här biten är 10 cm hög. Mät runt tröjan och lägg till 1 cm i sömsmån. Klipp till den rektangulära biten och sy ihop kortsidorna från avigan. Jag sydde med en trikåsöm på maskin, men du kan även sy ihop för hand.

Trä denna cirkel över ärmen avigt och vik sedan upp räta sidan. Jag gjorde en längre mudd eftersom även tyget var smutsigt under.

Nåla fast mudden, till exempel 4 cm från kanten, se till att ha minst 1 cm invikning under den kanten du nålar fast.

sömnad av ny mudd för hand
Bildtext Det går bra att sy fast en ny mudd med små stygn för hand.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Sy med små stygn för hand runt hela mudden.

Vik sedan in den andra kanten och vik den in i ärmen och sy fast även där.

nål som syr stygn som bildar blommor på en tröjärm
Bildtext Dekorera kanten med enkla stygn som bildar blommor.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Jag broderade blommor med enkla stygn runt kanten. Jag använde broderitråd i en färg som passar tröjan, så passar mudden bättre, även om jag inte hittade trikåtyg i samma färg som den ursprungliga.

Nere vid dragkedjan på framsidan var trikåtyget också trasigt och där sydde jag bara på några stygn med broderitråden för att lappa hålen.

Ta bort noppor så känns kläderna som nya igen

Noppor kan vara väldigt irriterande, inte ens på dyrare kläder kommer man undan dem. På stickade tröjor kan man plocka nopporna för hand, och dra bort dem eller så tar du en sax och klipper bort dem.

Var försiktig så att du inte klipper i själva plagget!

På annat tyg kan man använda en vanlig rakhyvel för att få bort små noppor. Blås och knacka bort dem emellanåt från rakhyvelns blad.

Det finns också olika slags noppmaskiner, som kan vara värda att köpa för att förlänga livet på plaggen.

Det finns många olika sätt att reparera jeans och andra plagg av olika sorters tyg.

Kvinna sitter och håller i en reparerad tröja
Bildtext Lee reparerar ofta kläder..
Bild: Yle/Elisabeth Morney

Du kan ta hjälp av textillim och limma på en ny tygbit på tyget eller under hålet som förstärkning. En sådan lappning kan förstärkas med olika sömmar eller så väljer du att bara sy igen hålet. Då kan det vara bra att ändå sätta en extra tygbit under hålet som förstärkning.

Färdiga textilmärken och lappar finns också att köpas, de kan endera strykas eller sys fast. Gör en dekoration av din lagning med konstfulla broderier för att framhäva lagningen ytterligare.

Hur du väljer att lappa är egentligen inte så viktigt, det är viktigare att det blir gjort. Släpp kraven på en perfekt lagning och visa stolt upp dina lagningar för att inspirera andra till en mer hållbar vardag!

En reparerad stickatröja
Bildtext Tröjan blev som ny efter att armbågarna fått läderlappar, kanten sytts och nopporna avlägsnats.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln