Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tehy: Hälsovårdsbranschen i kris då arbetsgivaren vill spara och erfarna sjukskötare går i pension

Från 2019
En sjukskötare går genom ett sjukhus.
Bildtext Tehy: Snart räcker sjukskötarna inte till
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy slår larm om samarbetsförhandlingarrna inom social- och hälsovårdsbranschen. Det ger dåliga signaler utåt, säger Tehys ordförande Millariikka Rytkönen.

Under det senaste året har kommuner, samkommuner och sjukvårdsdistrikt inlett ett trettiotal samarbetsförhandlingar, med siktet inställt på besparingar, permitteringar och uppsägningar.

- Det här är mycket allvarligt och underblåser osäkerheten i hela branschen, säger Rytkönen.

Förhandlingarna berör tusentals Tehy-medlemmar. Arbetsgivaren vill spara in ca 112 miljoner euro, säger Rytkönen. På vissa orter har facket protesterat med utmarscher, övertidsförbud och förbud mot att byta arbetsskift.

Många erfarna sjukskötare går i pension

Samtidigt ökar behovet av vårdare, påpekar Rytkönen. Antalet äldre ökar och antalet personer i arbetsför ålder minskar, säger hon.

Många erfarna vårdare är också på väg i pension. Hälften av de nuvarande sjukskötarna kommer att pensioneras fram till 2030

- Många erfarna vårdare är också på väg i pension. Hälften av de nuvarande sjukskötarna kommer att pensioneras fram till 2030. Är permitteringar och uppsägningar sättet på vilket det finländska samhället förbereder sig på den internationella konkurrensen om utbildade vårdare, undrar hon.

Tehys ordförande påpekar också att ökningen av personaldimensioneringen till 0,7 vårdare per klient, som regeringen planerar, ökar behovet av ytterligare 4 500 vårdare.

Bakgrunden till vågen av samarbetsförhandlingar är nedskäringar i kommunernas statsandelar, de ökade social- och hälsovårdskostnaderna och den strandade vårdreformen, säger Riikonen.

Diskussion om artikeln