Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vilka affärer kommer du ihåg från 1900-talets Karis? Nu ska de bli bok

Från 2019
En röd gammal skylt i metall som visar ett par som cyklar. På skylten står det: Hej! Köp Felix Special.
Bildtext Från början av 1900-talet fram till 1970-talet tillverkades fromska cyklar i Karis. Det var den lokala affärsmannen Felix From som startade verksamheten.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Företagen och hantverkarna som var verksamma i Karis centrum under 1900-talet kommer att dokumenteras. Föreningen Gardberg Center har fått ett stort bidrag från Sparbanksstiftelsen i Karis-Pojo för ändamålet.

Arbetsnamnet är "Hantverkare och handelsidkare i Karis 1900-2000".

Bidraget på 65 000 euro gör det möjligt för föreningen att anställa historiker, folklorister och etnologer. Arbetet ska inledas vid årsskiftet och pågå i tre år.

Resultatet ska vara en eller eventuellt två böcker som innehåller förteckningar över företag och hantverkare. Dessutom kommer forskarna att skriva artiklar om ämnet.

Gardberg Center är en lokalhistorisk förening för hobbyhistoriker och yrkesforskare. De upprätthåller bland annat Lokalarkivet Arresten i Karis och ger ut tidskriften Ta Plats.

I höst kommer Gardberg Center att ge ut en biografi över John Gardberg. Den har också kommit till med bidrag av Sparbanksstiftelsen.