Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sannäsföräldrar vädjar till stadsdirektören: Inget skolbeslut i östra Borgå kan leda till ovisshet och åratal i baracker

Från 2019
En skolbyggnad.
Bildtext Sannäs skola.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

I ett öppet brev till stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula motsätter sig Hem och skola i Sannäs stadens val att fortsätta bereda skolfrågan i östra Borgå – trots att fullmäktige redan fattat ett beslut i frågan.

”Ska skolfrågan i östra Borgå bli en ny utdragen process där ovisshet och år i baracker är ett faktum i väntan på beslut? Vi har sett en sådan process i Tolkis. Beslutsfattarna har både i stadens strategi och i budgetförhandlingarna i fjol tagit ställning till att östra Borgå behöver egna skolor. Förläng inte processen och gå inte emot beslutsfattarnas åsikt.”

Så lyder brevet Sannäsföräldrarna skickade till stadsdirektören. Föräldrarna undrar varför de utredningar som gjorts inte är tillräckliga.

– Det har ju gjorts en massa utredningar redan. De visar tydligt att det behövs en skola här i östra Borgå, och att den kanske bästa placeringen för skolan är just här i Sannäs, säger Marianne Falck-Hvilstafeldt, som är ordförande för Hem och skola i Sannäs.

En kvinna.
Bildtext Marianne Falck-Hvilstafeldt.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Området är både stort och växande, konstaterar hon.

– Många barnfamiljer, både finsk- och svenskspråkiga, har flyttat hit. Det verkar också födas många barn här.

Ujula: ”Viktigt med en grundlig beredning”

När Yle Östnyland kontaktar Borgå stadsdirektör, Jukka-Pekka Ujula, har han precis svarat på det öppna brevet.

– Jag har svarat att det förstås är väldigt viktigt att staden fattar beslut i det här ärendet – men att en grundlig beredning samtidigt också är väldigt viktig.

Jukka-Pekka Ujula
Bildtext Jukka-Pekka Ujula.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Ujula konstaterar att det hör till den kommunala processen att förbereda de ärenden som kommer till beslutsfattarna. I det ingår också den ekonomiska synvinkeln.

– Beredningen är i gång och den tas upp till behandling i stadsfullmäktige och stadsstyrelsen om en månad.

Varför valde ni att fortsätta utreda det här ärendet trots att fullmäktige redan fattat ett beslut i frågan?

– Fattar man beslut om pengar, hur mycket pengar som går till skolorna, och till vilka skolor, så finns det olika möjligheter. Vi måste utreda alla ärenden som i normala processer – och det gör vi just nu.

Barack.
Bildtext Sannäs skolas baracker, där två klasser har undervisning.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Hur ska staden då undvika att det här blir en långt utdragen process?

– De här skolfrågorna är inte lätta. Det finns så många olika synvinklar som vi måste ta hänsyn till. Därför är det väldigt viktigt att vi gör ett grundligt arbete.

Staden har heller inte satt någon övre gräns för hur utdragen processen får bli. Beredningar ska göras så bra som möjligt, konstaterar Ujula, och det är det staden går efter.

Positivt att ärendet behandlas redan i november

När Yle Östnyland träffade Falck-Hvilstafeldt hade hon precis sett Ujulas svar.

– Det som är positivt är att det kommer att hända något relativt snabbt, säger hon och syftar på fullmäktige- och styrelsebehandlingarna i november.

Nu hoppas hon bara att staden snabbt ska fatta ett bra beslut i frågan.

– Det borde ske i en sådan takt att staden kan ta det i hänsyn i nästa års budget.

Diskussion om artikeln