Hoppa till huvudinnehåll

Sport

U21-landslaget hoppas följa herrarnas exempel och knipa en eftertraktad EM-biljett: ”Vi får också en känsla av stolthet”

Från 2019
Benjamin Källman jagar boll.
Bildtext Benjamin Källman i farten mot Nordirland.
Bild: Lehtikuva

Disciplin är också nyckelordet för U21-landslaget i fotboll, som fortsätter sitt EM-kval mot Malta och Danmark under de kommande dagarna. Att herrlandslaget visat framfötterna har bara inspirerat oss att spela ännu bättre, säger Benjamin Källman till Yle Sporten.

För nästan på dagen elva år sedan säkrade Finlands U21-landslag avancemanget till sitt första EM-slutspel genom att slå Österrike i Åbo.

För landslaget som nu samlats i samma stad är insatserna inte lika höga ännu, men det är ändå viktiga poäng som står på spel. På torsdag fortsätter kvalet med en match mot Malta på Kuppis fotbollsstadion och nästa måndag väntar Danmark i Björneborg.

I oktober 2008 saknades det inte dramatik, då Finland med 1–2 i bagaget från det första playoffmötet i Österrike vann med samma siffror efter ordinarie speltid och sedan tog hem dubbelmötet efter straffläggning.

– Jag minns inte att jag skulle ha sett matchen då, men jag har hört mycket om den på senare dagar. Till och med sett höjdpunkterna, berättar Benjamin Källman för Yle Sporten inför de kommande EM-kvalmatcherna.

För Finlands del fick det pågående kvalet en pangstart då det blev en 2–0-seger borta mot regerande världsmästarna Ukraina efter mål av Källman och Onni Valakari. Valakari stod sedan för den enda blåvita fullträffen då Finland efter det kryssade med 1–1 mot Nordirland på hemmaplan.

– Man måste ta varje match i sänder det här kvalet, säger Valakari.

Onni Valakari i farten under U21-landslagets träningar.
Bildtext Onni Valakari är U21-landslagets främste målskytt för tillfället.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

– Det gav förstås ett bra utgångsläge med tanke på resten av kvalet att slå Ukraina direkt, men vi måste vara förberedda på alla andra matcher också, tillägger han.

Nu väntar alltså två, som Benjamin Källman beskriver det, ”väldigt olika” matcher för U21-landslaget. Först möter Finland Malta – ett på förhand sett klart svagare motstånd – och sedan Danmark som har en starkare trupp på benen.

Men man kan inte ta någon seger för given, påpekar den målfarliga duon.

– Man vet ju aldrig vad som händer när det handlar om fotboll, säger Källman.

Norska ligaduon

På ett personligt plan har säsongen också gått bättre för Källman. I samband med att ha nätat i A-landslagsdebuten borta mot Liechtenstein tog också lånekontraktet med danska Vendsyssel slut och Källman styrde kosan mot Norge och ligalaget Viking.

De första matcherna fick han följa med från läktarplats. Efter två inhopp som inte resulterade i mål blev det ytterligare tre matcher på hyllan för anfallaren.

Men efter det senaste U21-landslagsuppehållet började det lossna. Tre ligamatcher har resulterat i två fullträffar. Det hjälper också självförtroendet i landslaget.

– Allting är helt annorlunda i landslaget. Man har annan taktik, andra målsättningar, helt andra lagkamrater. Men samtidigt är man ju samma spelare var man än befinner sig. Så visst kommer man in med bättre självförtroende, säger Källman.

Benjamin Källman.
Bildtext Benjamin Källman.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Den tuffa inledningen tärde inte heller på hans självförtroende.

– Jag hoppade in i ett lag vars säsong var i full gång och hade själv haft några veckor ledigt. Det var ingen överraskning att det skulle dröja ett tag innan jag var i spelskick. Men just nu känns det ändå bra då man fått vara med och dessutom presterat, säger Källman.

Onni Valakari har i sin tur spelat för Källmans norska ligakonkurrent Tromsö IL i ett drygt år. Den senaste tiden har han hört till öppningselvan.

– Det har nog hjälpt mig att utvecklas den här säsongen. Kul att få ansvar, säger Valakari.

Herrlandslaget inspirerar

För elva år sedan, då Finland tog sig till U21-EM, fanns nuvarande herrlandslagsstjärnor som Tim Sparv, Teemu Pukki och Joona Toivio med i laget. Nu håller samma spelare på att fixa en historisk EM-biljett på seniornivå.

Källman, som alltså fått smaka på hetluften på högsta nivå, kan glädjas åt kamraternas framgångar.

– De har skapat en härlig boom, säger han och får medhåll av Onni Valakari:

– Hela landet följer väl dem nu. Det har skapat ett flyt för fotbollen i hela landet. Förhoppningsvis kan de gå hela vägen.

Benjamin Källman och Teemu Pukki firar.
Bildtext Benjamin Källman gratuleras av Teemu Pukki efter målet mot Liechtenstein.
Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press

Och samtidigt hjälper de också U21-laget att göra samma sak.

– Så klart hjälper det oss. Då herrlandslaget spelar bra får vi också en känsla av stolthet att gå ut och spela. När man ser på dem ser man att de jobbar disciplinerat och faktiskt krigar för laget, säger Källman.

Nycklarna till att ta sex poäng mot Malta och Danmark är nämligen just det: disciplin.

– Det är något vi måste fokusera på. Följa taktiken i matchen, jobba tillsammans och hålla samma nivå som tidigare. Det har vi lyckats med relativt bra hittills, säger Källman.

Speciella matcher för Källman

För Källman innebär landslagsuppehållet ett återseende i dubbel bemärkelse. Först och främst gör Källman en match på sin gamla hemmastadion i Kuppis och efter det möter han ett lag från det land där han spelade i våras.

– Det kommer säkert att kännas speciellt att spela i Kuppis igen. Det var ändå mina första steg hemifrån då jag gick över till Inter från Ekenäs IF, säger Källman.

Kommer det att finnas bekanta ansikten i den danska truppen?

– Antagligen, jag har inte kollat så noga. En gammal lagkompis är med, men antagligen kommer det att finnas andra bekanta också.

Kommer det att ge matchen en speciell krydda för dig?

– Kan hända, säger Källman och småler.

U21-EM 2021 spelas i Ungern och Slovenien.