Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katolsk präst pedofilmisstänkt i USA har också varit verksam i Finland

Från 2019
Uppdaterad 09.10.2019 15:41.
St Henrikskatedralen, Helsingfors
Bildtext S:t Henrikskatedralen i Helsingfors
Bild: Leif Lindgren

Den katolska kyrkan i Finland dras nu in i den pedofilskandal, där två präster misstänks för övergrepp mot barn i USA. Helsingfors stift meddelar på onsdagen att en av de misstänkta prästerna, har verkat i Finland under många år.

Pedofilskandalen handlar om två präster, som bägge har arbetat i USA, och som har anklagats för sexuella övergrepp där.

Prästerna kom sedermera till Sverige och anställdes av Stockholms katolska stift. Den ena av prästerna kom till Sverige efter att först ha arbetat i Finland mellan åren 1993 och 2003.

Barnet ville inte vittna och utredningen lades ner

Mannen kommer från Sydostasien och är prästvigd i Oslo.

När han som prästvigd arbetade i San Bernardino i USA 1993 blev han polisanmäld för sex med en minderårig. Men barnet ville inte vittna - och utredningen lades ner.

I Finland verkade mannen som kaplan i ett vietnamesiskt samfund. När prästen kom till Finland hade Helsingfors katolska stift ingen vetskap om anklagelserna i USA.

Stiftet fördömer i onsdagens pressmeddelande alla former av sexuellt utnyttjande och vill ha information om alla eventuella misstankar. De kan riktas till stiftets kuria eller polisen.

En särskilt tillsatt kommitté utreder de anklagelser som möjligen kommer in.

Sexuella närmanden mot vuxna i Sverige

Stockholms katolska stift säger i sitt pressmeddelande att de fick kännedom om pedofilmisstankarna först år 2018.

Det kom inga anklagelser eller misstankar om sexuella övergrepp på minderåriga mot de två prästerna under deras tid i Sverige, men bägge blev anklagade för att ha gjort sexuella närmanden mot vuxna församlingsmedlemmar i Sverige.

Den ena prästen anklagades för att ha antastat en kvinna under en healinggudstjänst och den andra för att ha antastat en vuxen man.

De antastade anmälde det skedda, men gjorde ingen polisanmälan. Prästerna avskedades efter det att stiftet fick vetskap om det inträffade.

Prästerna fick lämna Sverige

Den präst som tidigare också verkat i Finland förflyttades till Oslos katolska stift, där han var prästvigd, och den andra till sin ursprungliga orden i Indien.

Den präst som varit verksam i Finland, och som efter Sverigevistelsen tvingades flytta till Oslo, är misstänkt för sexuella närmanden också i Norge.

Prästen lämnade Norge och det sista stiftet har hört av honom var att han bad om ett rekommendationsbrev 2005, som ändå blev avvisat.

Det var Sveriges Television som avslöjade de amerikanska misstankarna mot prästerna.