Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Albin Granlund gratulerar Pargas IF och vill storma mot EM i Åbo: "Hösten blir extremt stor för mig, laget och hela fotbolls-Finland"

Från 2019
Uppdaterad 10.10.2019 18:29.
Albin Granlund tränar med fotbollslandslaget.
Bildtext Albin Granlund har bosatt sig i landslaget och startat i fyra av matcherna i EM-kvalet.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Att avsluta fotbollsåret för Pargastrakten med en vinst mot Armenien vore helt perfekt, säger Albin Granlund. Ytterbacken hoppas att Finland kan ta ett jättekliv mot EM i hans hemtrakter.

Finland knackar på dörren till fotbolls-EM. Under några avgörande dagar kan landslaget skjuta upp den på vid gavel och titta mot en historisk mästerskapssommar.

Fina resultat mot Bosnien-Hercegovina på lördag och mot Armenien på tisdag skulle i praktiken säkra finländskt avancemang till EM.

Ytterbacken Albin Granlund medger att det är en oerhört speciell höst som landslaget har gett sig själv.

– Landslaget har aldrig känts mer aktuellt med tanke på det vi har framför oss. Det var en lite liknande känsla förra hösten i Nations League, men nu har vi chansen att göra något ännu större.

– Vi måste vara otroligt skärpta och fortsätta spela som vi har gjort. Då kan vi nå något speciellt.

Hur stort är det här för dig?

– Det är extremt stort för mig, för hela laget och egentligen för alla i Finland som följer fotboll. Jag är väldigt glad och stolt att få vara med på den här resan. Samtidigt ska vi påminna oss om att det är tolv poäng till att spela om. Vi får inte tappa fokus.

Startat i fyra av sex kvalmatcher

Granlund gjorde sina första minuter i landslaget när Markku Kanerva hade tagit över som förbundskapten. Nu är han en given spelare i truppen.

I det här EM-kvalet har Örebrobacken startat i fyra av sex matcher. Under samlingen i september spelade han nittio minuter mot Italien.

– Det har varit roligt att vara med under perioden med Markku, och en EM-plats vore en jättefin belöning. Vi har ett väldigt bra saldo och har utvecklat vårt spel. I dagsläget är vi modigare och spelar en bättre fotboll. Vi vågar hålla i bollen mycket mer.

Tim Sparv firar.
Bildtext Tim Sparv är en viktig pjäs i landslagets bygge.
Bild: Yle/ Tomi Hänninen

Enligt Granlund personifierar lagkaptenen Tim Sparv allt det där. Landslagets poängsnitt när Sparv har spelat är iögonfallande mycket bättre än det är när han inte har varit med.

– Han är extremt viktig. Han kan sätta tempot i spelet, spelar med mod och vågar hålla i bollen. Dessutom gör han ett stort jobb defensivt.

Tror på tuff bortamatch

När Finland slog Bosnien-Hercegovina i Tammerfors i juni tvingades Granlund utgå skadad. Då stod landslaget för en riktigt stark insats.

Nu tror Granlund att Finland får det hett om öronen i Zenica. Hemmalaget är pressat att vinna – utan sin stjärnanfallare Edin Dzeko – för att hålla hoppet om en andraplats vid liv. Just nu ligger Bosnien-Hercegovina fem poäng efter tvåan Finland.

– Det blir svårare nu. De har hemmastödet, men om vi spelar på samma sätt som i hemmamatchen har vi goda chanser. Då gjorde vi det riktigt bra.

Att avsluta fotbollsåret för Pargastrakten med en vinst mot Armenien vore helt perfekt

Inför de två kommande matcher har Pargasbördige Granlund en hälsning och en dröm inför hemmakvalmatchen i Åbo mot Armenien.

– Det var kul att se att Pargas IF ta sig tillbaka till division 2 efter många år. Att avsluta fotbollsåret för Pargastrakten med en vinst mot Armenien vore helt perfekt.

Finland möter Bosnien-Hercegovina borta på lördag och Armenien hemma på tisdag. Du kan följa båda matcherna i en livechatt på Yle Sportens webbplats.

Diskussion om artikeln