Åbolands teaterskola firar 10 år av kreativitet och skådespel: "Det har varit intensivt men jätteroligt"
Fotografier är upphängda och bubbel och snacks är utplacerade i mitten av rummet. På onsdagskvällen 9 oktober firade Åbolands teaterskola, ÅTS, sina 10 år med att inleda sin jubileumsutställning.
Linda Åkerlund är programansvarig för ÅTS. Hon har varit med ända sedan starten.
- Det känns otroligt att det är så länge sedan, men jätteroligt att vi håller igång ännu.
Det är en fin gemenskap i teatergrupperna. Man lär sig att jobba i grupp, att se varandra och att förstå sig på andra och sig själv.
― Linda Åkerlund om vad teaterskolan ger barnen och ungdomarna
Ett litet kulturprojekt blev så mycket mer
Åbolands teaterskola startade sin verksamhet september 2009.
Men två år innan dess startade Åbolands ungdomsförbund ett projekt som hette Samman. Det var ett kulturprojekt från början, men sedan blev det ett teaterprojekt i Åboland, berättar Åkerlund.
- Intresset var jättestort och när projektet tog slut efter två år föddes idén att starta en teaterskola. Sedan godkände Pargas stad läroplanen och sedan startade Åbolands teaterskola igång sin verksamhet.
Åbolands teaterskola är grundläggande konstundervisning i teater som är efter skoltid. Man tränar en gång i veckan på teater på olika sätt och olika nivåer och sedan gör alla grupper någon form av föreställning på vårkanten.
― Linda Åkerlund berättar vad Åbolands teaterskola är för något
Hur skulle du beskriva åren som gått?
- Det har varit intensivt, på gott och ont. Det har blivit nästan som en livsstil för mig.
Det är fint att se hur barnen och ungdomarna utvecklas. Många går nämligen flera år i teaterskolan och då får man följa med deras utveckling.
― Linda Åkerlund
Livskraftig med många elever idag
Åbolands teaterskola började med enbart två lärare.
- Jag och Jani Lastuniemi var teaterlärare och vi jobbade hårt och intensivt i början, säger Åkerlund.
Sedan kom 2016 och Åkerlund blev mammaledig och Lastuniemi slutade. Istället kom två nya människor in i verksamheten, något som Åkerlund tycker varit jättebra såhär i efterhand.
Ny producent mitt i jubileumsåret
För bara en och en halv vecka sedan fick Åbolands teaterskola också en ny producent; Nellie Salonen.
Hon är taggad och Åkerlund berättade att hon redan hunnit släcka flera bränder under den här korta tiden.
- Mycket är nytt, men det är jättespännande. Jag har verkligen fått hoppa in nu när det är som mest intensivt, säger Salonen.
Jag har alltid varit intresserad av teater och tycker att det är viktigt att det ska finnas sådana här möjligheter för ungdomar. Det är verkligen min grej har jag konstaterat under åren.
― Nellie Salonen om vad teater betyder för henne
Har du några visioner nu då för framtiden?
- Jag skulle vilja få till flera samarbeten med olika organisationer, som till exempel behandlar mental ohälsa. Ett av våra slutarbeten i vår ska till exempel behandla det här "duktig flicka"-syndromet.
I teaterskolan lär man sig visa känslor
Idag har ÅTS ungefär 90 elever både i Pargas och Åbo.
Två av dem är Svea Reuter och Eli Sihvonen.
Svea Reuter har varit med i Åbolands teaterskola i två år och tycker om att leka lekar i teaterskolan.
Vad har du lärt dig i teaterskolan?
- Att visa känslor med kroppen och ögonen för de som ser på teatern.
Vad skulle du vilja spela för pjäs?
- Jag skulle vilja öva på känslor genom att ha en mask som täcker hela ansikten och istället bara visa känslor med kroppen.
Eli Sihvonen har varit med i ÅTS i tre år. Han tycker också att lekarna i teaterskolan är roliga och nämner en lek som han tycker extra mycket om:
- Alla är i en cirkel och en är i mitten och sedan ropar den till exempel "jag vill köpa en tandborste". Då ska alla se ut som tandborstar och den som är i mitten ska välja vilken tandborste man vill ha.
Åbolands teaterskolas tioåriga verksamhet kan man se i Familjehuset Ankaret i Pargas under oktober och i Huvudbiblioteket i Åbo i november.