Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet har inlett en stor markoffensiv mot Syrien – Aras Lindh: "Vissa flyr men folk ordnar också gatufester i Syrien för att visa att man inte stöder attacken"

Från 2019
Kurder demonstrerar mot offensiven i gränsstaden Ras al-Ain
Bildtext Kurder demonstrerar mot offensiven i gränsstaden Ras al-Ain
Bild: AFP / Lehtikuva

Turkiet inledde igår en attack mot Syrien, först flygattacker och senare på kvällen också med markstyrkor. Tusentals människor är på flykt från gränsområdet mellan Turkiet och nordvästra Syrien.

Markoffensiven verkar vara koncentrerad till det 100 kilometer breda området mellan städerna Tal Abyad och Ras al-Ain.

Kurdiska källor rapporterar att tunga strider pågår kring gränsstaden Tal Abyad. Kurddominerade SDF styrkan uppger att dess styrkor slagit tillbaka ett försök att storma staden.

Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet i Sverige säger att det är oklart hur Turkiet har tänkt att det här ska fortlöpa.

– Det är också oklart huruvida andra aktörer inte minst Ryssland är införstådda i vad som händer. Turkiet bekräftade igår att man inleder en markoffensiv. SDF rapporterade att man lyckats stå emot offensiven. Än så länge finns det få uppgifter, det återstår att se vart maktoffensiven leder.

Porträtt av Aras Lindh vid Sveriges Utrikespolitiska Institut.
Bildtext Aras Lindh vid Utrikespolitiska institutet i Sverige säger att det ännu är för tidigt för att säga vart striderna kommer att leda.

Turkiet hoppas också kunna skapa en så kallad ”trygg zon” längs gränsen. På sikt är målet att flytta miljontals syriska flyktingar från Turkiet till zonen.

– Det Turkiet säger är att man vill återbörda 1-2 miljoner syrier som idag befinner sig i Turkiet till den här zonen, syrier som inte kommer därifrån. Det första steget är ändå den militära konflikten och redan nu ser vi tecken på att folk flyr. Sannolikt kommer de att fly mot Irak eftersom att gränsen mot Turkiet är stängd. De syrier som ska placeras i gränszonen kommer inte från det området och om de inte ser en framtid varken i Turkiet eller i Syrien kommer de att överväga andra alternativ.

Vart kommer de att söka sig då?

– Det återstår så klart att se men ett alternativ är Europa. I och med att EU:s flyktinguppgörelse med Turkiet löper ut i år är det inte säkert att Turkiet kommer att fullfölja det de hittills har arbetat kring. Det kommer att utmana hela EU:s samarbete som redan är hårt prövat i den här frågan.

Trots att det rapporteras om stora vågor av människor som flyr sina hem är det ändå inte alla som flyr säger Lindh.

– Tvärtom har jag sett på sociala medier att vissa ordnar stora gatufester för att visa att man inte stöder offensiven. Man vill visa att det inte finns något att befria, att man utgör en fri del av Syrien. Det finns absolut en stor oro bland de civila men det är för tidigt för att säga vart det kan leda.

Omvärlden fördömer attacken

Enligt Lindh är nog de kurdiska styrkorna underlägsna Turkiet.

– Rent militärt är Turkiet den starkare parten. Alla de Syriska grupperna som ingår i SDF utgör tillsammans omkring 60 000 stridande. Dessutom är landskapet väldigt platt. Man brukar säga att bergen är kurdernas bästa vän men nu har de inte ens berg att strida i.

Kan den här konflikten eskalera så att andra parter blandar sig i?

– Ryssland har åtminstone inte ännu tagit någon sida. De har tidigare varit allierade med Turkiet när det handlat om Syrien. Frågan är väl om Ryssland är med på noterna. De har utvecklat en bättre relation med Turkiet under de senaste åren. I Irak ser man protester mot det som händer, det finns absolut ett utrymme att exploatera ett missnöje som leder till konsekvenser också på andra håll.

Turkisk stridsvagn som deltar i invasionen av nordöstra Syrien. Två huvuden syns titta fram ut stridsvagnen.
Bildtext Turkisk stridsvagn som deltar i invasionen av nordöstra Syrien
Bild: EPA-EFE/STR

Omvärlden har häftigt fördömt den turkiska invasionen. EU uppmanade igår Turkiet att dra tillbaka sina styrkor.

Storbritannien har uttryckt stor oro och Frankrike och Tyskland har kraftigt dömt offensiven.

Också Nato har uttalat sig om frågan och Finland har satt stopp för vapenexport till Turkiet.

– Vapenexporten slår nog hårdare mot Turkiet än ett fördömande. Idag kommer FN:s säkerhetsråd att sammanträda, det återstår att se vad de kommer att göra. I USA finns det senatorer som har föreslagit och förberett en rätt tuff sanktionsåtgärd mot det turkiska politiska landskapet. Det kräver i och för sig att Donald Trump ska gå med på det här vilket inte är troligt.

Diskussion om artikeln