Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stallchefen Tommi Mäkinen antyder att Jari-Matti Latvalas plats i Toyota är hotad: "Jag hoppas att vi kan hitta någonting annat för honom"

Från 2019
Jari-Matti Latvala gör sin tredje raka säsong i Toyota.
Bildtext Jari-Matti Latvala gör sin tredje raka säsong i Toyota.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Jari-Matti Latvala har under många säsonger varit Finlands bästa rallyförare men nu kan han få tacka för sig i Toyota. Latvalas säsong har varit blek och i en intervju med Autosport öser stallchefen Tommi Mäkinen beröm över stallkamraten Kris Meeke. Toyota siktar på att snart spika sina förare för säsongen 2020 och mycket pekar på att Latvala inte kommer att vara en av dem.

Den finländska rallyföraren Jari-Matti Latvala, som har varit tvåa i VM-sammandraget tre gånger (2010, 2014 och 2015), kan lämna Toyotastallet. Det signalerar stallchefen Tommi Mäkinen i en intervju med Autosport då han pratar om stallets planer för säsongen 2020.

Den här säsongen har Toyotas tre WRC-bilar rattats av Latvala, britten Kris Meeke och och estländaren Ott Tänak. Då bara två rallyn återstår leder Tänak VM-serien med klar marginal och spekulationer har gjort gällande att han är nära en förlängning med Toyota.

Jari-Matti Latvala och Tommi Mäkinen firar Latvalas seger i Australien i november 2018.
Bildtext Jari-Matti Latvala och Tommi Mäkinen firar Latvalas seger i Australien i november 2018.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

Finlands 19-årige storlöfte Kalle Rovanperä har redan kontrakt med Toyota för nästa säsong och förväntas köra en WRC-bil.

– Han körde WRC-bilen 2016. Det var bara lite testande, men han var oerhört snabb. Utan erfarenhet av bilen gick han in och var snabbare än Teemu Suninen och Esapekka Lappi. Och det var för tre år sedan, säger Mäkinen.

Latvala eller Meeke?

Jari-Matti Latvala och Kris Meeke har spekulerats kämpa om en kvarvarande plats. VM-sjuan Latvala har en svag säsong i bagaget och kan tappa ytterligare placeringar under de två avslutande rallyna.

Under de tolv senaste säsongerna har Latvala alltid varit i topp-4 i sammandraget med undantag av säsongen 2016 då finländaren var sexa.

Mäkinen säger att han är belåten med VM-femman Meeke som han betraktar som en värdefull lagspelare.

– Kris är riktigt, riktigt snabb och hämtar gott med poäng till stallet då han accepterar att köra sitt eget race.

Tommi Mäkinen bestämmer i Toyotastallet.
Bildtext Tommi Mäkinen bestämmer i Toyotastallet.
Bild: Scanpix / All Over Press

Stallchefen har imponerats av Meekes utveckling under säsongen.

– Med undantag av Finlands VM-rally har Meeke gjort riktigt bra ifrån sig och kammat hem poäng under den senaste tiden. Från och med det tyska rallyt tycker jag att Meeke har varit bättre än Latvala.

– Meeke tog tidigare för mycket press men nu kör han avslappnat och här har han inte gjort några misstag, sade Mäkinen om Wales VM-rally. Inte heller några misstag i Tyskland eller Turkiet. Han klarar av att prestera då han är avslappnad.

RallyJari-Matti LatvalaKris Meeke
Storbritannien (3–6.10)Bröt4.
Turkiet (12–15.9)6.7.
Tyskland (22–25.8)3.2.
Finland (1–4.8)3.Bröt

Det spanska VM-rallyt börjar den 24 oktober och Toyota siktar på att snart spika nästa säsongs förare.

– Vi har tänkt på saken men inga beslut är fattade. Vi vill få det gjort och det kan ske rätt så snart. Kanske nästa vecka eller före det spanska rallyt? Det vore bra.

"Kanske testkörande"

Latvalas framtid är oviss men Mäkinen säger att han hoppas kunna behålla sin landsman i stallet.

– Jag hoppas att vi kan hitta någonting annat för honom. Om vi vidgar vyerna kan vi kanske, kanske, hitta något. Kanske testkörande, men vi har redan Juho Hänninen som testar och han är bra.

– Vi behöver se på den stora helheten. Jag vet att det här är svårt, riktigt svårt.

Diskussion om artikeln