Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turkiska offensiven: Rinne och Haavisto satte locket på – vänsterns Li Andersson: Bra att det äntligen blev stopp på vapenexporten till Turkiet

Från 2019
Uppdaterad 10.10.2019 18:20.
Syriska flyktingar väntar på att släppas in i Turkiet vid gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Bildtext Turkiet hoppas också kunna skapa en så kallad ”trygg zon” längs gränsen till Syrien. På sikt är målet att flytta miljontals syriska flyktingar från Turkiet till zonen på den syriska sidan. På bilden syriska flyktingar i Turkiet.
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Turkiet har beskjutit över 180 kurdiska ställningar i nordöstra Syrien det senaste dygnet. I går stoppade regeringen vapenexporten till Turkiet, men det är fortfarande oklart vad som händer med beviljade exporttillstånd.

Samtidigt växer kritiken mot offensiven. Markoffensiven verkar vara koncentrerad till det hundra kilometer breda området mellan städerna Tal Abyad och Ras al-Ain.

Den kurddominerade SDF-styrkan anklagar Turkiet för att bomba civila områden. SDF uppger också att tusentals civila är på flykt från gränsområdet. De flesta av dem flyr mot de kurdiska områdena i norra Irak.

Regeringen har satt locket på med informationen om Turkiet. Det är bara statsministern och utrikesministern som får uttala sig. Undervisningsministern Li Andersson bryter den här linjen genom att säga att Vänsterförbundet hade velat stoppa vapenexporten till Turkiet redan tidigare.

Opetusministeri Li Andersson täysistunnossa 11.9.2019
Bildtext Den turkiska offensiven kommer att påverka situationen i al-Hol och på andra läger, säger Li Andersson (VF). Det är en mycket svår situation och det som Turkiet nu gör kommer att destabilisera läget i Syrien betydligt.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Oklart vad som händer med gamla exporttillstånd

För bara tre veckor sedan godkände regeringen drönarexport till Turkiet, men Finland har nu stoppat all vapenexport till landet. Samtidigt fördömer regeringen den turkiska attacken mot Syrien.

– Situationen är allvarlig. För mitt eget ansvarsområde konstaterar jag följande: Finland exporterar inte försvarsmateriel till länder som krigar eller kränker de mänskliga rättigheterna, skrev försvarsminister Antti Kaikkonen (C) på Twitter i går.

Samma besked ger ministerkollegan Li Andersson (VF) i dag. Nya tillstånd beviljas inte, säger Vänsterförbundets ordförande som hela tiden har varit kritisk gentemot vapernexporten till Turkiet.

– Vi granskar de exporttillstånd som har beviljats, säger hon. Var den processen är kan jag inte svara på.

Har exporten varit i enlighet med regeringens mänskorättslinje?

– Utrikesministeriet som granskar vapenexporten ur mänskorättsvinkel har hittills inte tyckt att vapenexporten till Turkiet har varit så problematisk. Vänsterförbundet har haft en mera kritisk inställning till de här exporttillstånden.

Har Finlands linje varit skenhelig?

– Vänsterförbundet har arbetat för att förändra linjen och vi är nöjda med att den nu är förändrad.

Finländarna i al-Hol: "Turkiet destabiliserar läget i Syrien betydligt"

Innan den turkiska offensiven inleddes hade regeringen inga planer på att plocka hem finländarna på flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien.

Så här kommenterade utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) efter att USA hade gett attacken grönt ljus i början av veckan.

– Vi har inga planer på ta hem finländarna som grupp. Det är de kurdiska myndigheterna som har ansvaret för säkerheten i området. Vi har meddelat de kurdiska myndigheterna att alla finländska medborgare har rätt att komma hem om det inte finns lokala rättsliga processer som hindrar det.

Haavisto poängterar att flyktinglägret al-Hol ligger 60 kilometer från gränsområdet.

– Det är inte exakt i krigsområdet, men säkerheten kan bli sämre i området och kring 30 organisationer, bland annat Finlands Röda Kors.

Nu är det dags att bedöma situationen på nytt, anser Li Andersson.

– Den turkiska offensiven kommer att påverka situationen i al-Hol och på andra läger, säger hon. Kurderna kommer antagligen att kalla in dem som nu jobbar i al-Hol och andra fångläger till krigstjänst. Det är en mycket svår situation och det som Turkiet nu gör kommer att destabilisera läget i Syrien betydligt.

Borde vi plocka hem finländarna från al-Hol?

– Det är en fråga som hela regeringen kommer att ta ställning till. Det är utrikesminister Pekka Haavisto och statsminister Antti Rinne som svarar på frågor.

Vad tycker Li Andersson?

– Det här betyder att vi måste granska situationen på nytt.

Den kurddominerade SDF-styrkan meddelar att operationerna mot IS-celler i området har avbrutits på grund av den turkiska invasionen. Vaktstyrkorna vid lägren för tillfångatagna IS-medlemmar har också skurits ned. Källor i lägret uppger att kvinnorna väntar på att IS-cellerna i kurdområdena ska aktiveras och storma lägret.

Ny stor flyktingkatastrof?

Hur stor kan flyktingkatastrofen bli, utrikesminister Pekka Haavisto?

– Den kan bli ganska stor. Vi väntar på att kurdfamiljerna ska lämna området där turkiska militären är aktiv och det kan betyda att 100 000 måste lämna sina hem.

– Vi får se hur seriös situationen är.

Diskussion om artikeln