Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa har kanske inte råd med kombinerad idrottshall och bibliotek - besviken bibliotekschef: När barnen idrottar kan föräldern läsa

Från 2019
Uppdaterad 10.10.2019 12:29.
bokhylla med typografihandbok på lovisa bibliotek
Bildtext Ska det finnas mer än bara idrott i Lovisas nya välfärdshall? (Arkivbild)
Bild: Yle/Helena von Alfthan

En välfärdshall med idrott, kultur och bibliotek klubbades ner då välfärdsnämnden i Lovisa tog ställning till sitt budgetförslag för nästa år.

Så var skulle Lovisas stadsbibliotek då kunna finnas i framtiden?

Just nu är huvudbiblioteket inhyst i tillfälliga lokaler för en begränsad tid.

Alternativen i framtiden är tre: ett helt nybyggt bibliotekshus, lämpliga lokaler att hyra eller köpa i staden, eller att bygga in biblioteksverksamheten i den välfärdshall som planeras.

Det sistnämnda alternativet fick alltså tummen ner på onsdag (9.10) i välfärdsnämnden.

Kostar lika många miljoner som staden gått på minus

En ny idrottshall av större omfattning än stadens nuvarande idrottshall skulle gå lös på cirka 11 miljoner euro – i stort sett lika många miljoner som Lovisa stad går back i år.

Den ekonomiska situationen i Lovisa fick välfärdsnämnden att dra öronen åt sig i behandlingen av välfärdshallen.

Efter två omröstningar gick nämnden in för en nedbantad idrottshall.

- Vårt förslag är en hall med enbart möjligheter för idrottsverksamhet. Den skulle byggas i Hagalund och få kosta 8 miljoner euro, säger Leif Eriksson, som är stadens chef för kultur- och fritidsväsende.

Lovisa idrottshall hösten 2016
Bildtext Den nuvarande idrottshallen har kommit till vägs ände.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Alternativen utreds ännu

Som bäst utreder en arkitekt var idrottshallen kan byggas, vad den kan tänkas kosta och vilken service den kan innehålla.

- Först när rapporten är klar fattas ett slutgiltigt beslut, men välfärdsnämnden gick in för en avskalad modell. Sen kan stadsdirektören komma med ett eget förslag innan ärendet går vidare till stadsstyrelse och -fullmäktige, säger Eriksson.

Hur länge tror du att huvudbiblioteket klarar sig i tillfälliga lokaler?

- Det är en bra fråga som det inte finns några direkta svar på. Det finns heller inga konkreta planer i det här skedet. Biblioteket är en helt skild fråga som vi börjar med från nollstrecket sen när det är aktuellt, säger Eriksson.

Investeringar med nya årtal

Eriksson säger att många av de framtida projekten har flyttats framåt i och med stadens ekonomiska läge.

- Många framtida investeringar har försetts med nya årtal, säger Eriksson.

Samma fråga om hur länge huvudbiblioteket kan tänkas klara sig i de tillfälliga lokalerna får också stadens bibliotekschef Tapani Häkkinen.

- Ifall det finns alternativa lokaler då vårt kontrakt om några år tar slut kommer vi säkert att flytta, men om inte så blir det säkert aktuellt att förlänga kontraktet, säger Häkkinen.

Bibliotekschef Tapani Häkkinen
Bildtext Bibliotekschef Tapani Häkkinen.
Bild: Yle/Stefan Härus

För- och nackdelar, men en bra kombination

Enligt Tapani Häkkinen skulle biblioteket passa fint i den nya idrottshallen. Han inser ändå att det finns både för- och nackdelar. Fördelarna finns bland annat i möjligheterna att kombinera.

- När barnen idrottar kan föräldern läsa på biblioteket, eller då föräldern idrottar kan barnen delta i en sagostund på biblioteket, säger Häkkinen.

Om man dessutom kombinerar med lokaler för kultur, utökas kombinationerna och möjligheterna ytterligare.

För tillfället är det mesta öppet då det gäller idrottshallen. Var ska den byggas, en hurudan version, med vilket innehåll och till vilket pris.

Den undersökning som är på gång och som ska vara färdig före årsskiftet kommer åtminstone att klargöra några av de frågorna.

Efter det är det stadsstyrelsens och stadsfullmäktiges sak att ta upp frågan till behandling.

Diskussion om artikeln