Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Löven ska bort - i en månad jobbar parkarbetarna i Raseborg med att forsla löv

Från 2019
Lövuppsamlare borstar in löven.
Bildtext Mathias Granroth och Åsa Ekström samlar in löv i parkerna i Raseborg.
Bild: Yle/ Johan Gullmets

Löven komposteras och blir till mylla som kan användas i stadens planteringar i framtiden. Men är det ett måste att samla in löven över huvud taget?

Grönområdesplanerare Maria Eriksson säger att en liten mängd löv kan man lämna på gräsmattan och klippa ner dem så ger de näring till gräsmattan och buskar.

- Men med tanke på att vi har många träd i våra parker så blir det ganska tjocka lövmattor. Gräset under mattorna kan dö och då dröjer det innan gräset växer upp på sommaren.

Bullriga blåsare

För att samla in löven använder parkteamet en lövuppsamlare, en liten traktor, som med hjälp av borstar fångar in löven och lagrar dem i en behållare.

De använder också lövblåsare för att få fram löv som har samlats under buskar och träd.

parkarbetare i Raseborg
Bildtext Morgonpalaver i parken. Mathias Granroth, Åsa Ekström, Linus Illman, Maria Eriksson, Tomas Ahlfors och Tanja Liljeqvist.
Bild: Yle/ Johan Gullmets

Tills vidare använder parkarbetarna i Raseborg bensindrivna lövblåsare som för en del oljud.

Trädgårdsmästare Tanja Liljeqvist berättar att de har övergått till eldrivna trimmers och röjsågar men ännu inte hittat något lämpligt alternativ för lövblåsare.

- Vi följer med vad som kommer ut på marknaden och bara vi hittar ett eldrivet alternativ med tillräckligt stor effekt kan vi börja använda det.

Det är 15-20 personer som jobbar på parkavdelningen i Raseborg och de sköter 79 hektar grönområde.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln