Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bibliotek runt om i Finland lånar ut säsongskort till ligamatcher: "En strålande idé av Seagulls"

Från 2019
Seagullsspelaren Tuukka Kotti med bollen i premiären mot Ura.
Bildtext Seagullsspelaren Tuukka Kotti med bollen i premiären mot Ura.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I början av oktober gick basketklubben Seagulls ut med att säsongskort till lagets matcher kan lånas på biblioteket i Tölö i Helsingfors. Andra klubbar inspirerades och nu erbjuds en motsvarande möjlighet även i Reso, Åbo och Sankt Michel.

Bibliotek runt om i Finland har denna höst fått tillgång till säsongskort som de lånar ut till sina kunder.

Helsingin Sanomat skrev i början av oktober att fyra säsongskort till basketlaget Seagulls matcher finns tillgängliga för utlåning i Tölö bibliotek i Helsingfors.

Idén var Seagulls och en kund kan låna två säsongskort i en veckas tid. Toni Leppänen som är Seagulls sportchef säger att prisnivån på hobbyer har stigit så mycket att alla inte har råd.

– Varför skulle vi inte kunna erbjuda en möjlighet för alla att kunna se en match? Vi hoppas att också andra idrottsgrenar hoppar på tåget, det skulle vara fint.

Åbo, Reso och Sankt Michel kopierade konceptet

Så gick det också. I Åbo inspirerades TPS innebandyherrar av Seagulls exempel. Från Åbos stadsbibliotek kan en kund låna ett säsongskort en gång per säsong.

– En strålande idé av Seagulls. Vi får nya personer till våra matcher och samtidigt stödjer det Åbos högklassiga bibliotekskultur, säger TPS verksamhetsledare Toni Autio till Yle.

I grannkommunen Reso går det däremot att låna säsongskort till Raision Loimus volleybollmatcher.

Nu har även ett hockeyligalag hoppat på tåget. I Sankt Michel går det att långa säsongskort till Jukurits ligamatcher.

– Vi lånade idén rakt av av Seagulls. Det var en så bra idé att vi inte behövde fundera länge och det lokala biblioteket tvekade inte. Vi är visst det första FM-ligalaget som erbjuder den här möjligheten, säger Jukurits Kristiina Tiippana som är evenemangs- och marknadsföringsansvarig i klubben till Yle.