Östnyländska orienteringsklubben Trian jobbar för jämlikhet - vill locka med invandrarunga
Den östnyländska orienteringsklubben Trian satsar på jämlikhet och jämställdhet. Till sin hjälp har de verktyg och goda råd som de får via projektet På samma linje.
Det är en vacker höstkväll i Nickby och många har tagit sig till Östanåparken för att ge sig ut på motionsorientering.
Hurtiga personer i vindjacka och tajts studerar kartor och drar på sig fingervantar, redo att dra iväg.
OK Trians Rita Wickholm ska strax leda en orienteringsskola för vuxna och väntar på sin grupp.
- Vi är ganska jämställda nu redan. Till exempel bland ledarna är kvinnor i majoritet och vi har ganska jämnt i olika grupper. Men när man börjar fundera närmare så tyckte vi att orientering egentligen är en ganska inåtvänd gren, säger Wickholm.
Enligt Wickholm passar grenen personer av olika ålder och olika kön och det går att orientera på olika nivåer. Det är ändå många som orienterar familjevis och det är inte alltid så lätt att komma med i kretsen.
Därför valde OK Trian att gå med i projektet På samma linje som dras av Luckan och Finlands Svenska Idrott.
- På samma linje är ett projekt som strävar efter att öka kunskapen kring jämställdhetsfrågor, både på idrottsfältet men också inom ungdomsverksamhet bredare än så, säger Anne Ahlefelt som jobbar på Luckan och leder projektet.
Ahlefelt tillägger att På samma linje inte bara handlar om jämställdhet mellan könen, utan överlag om jämlikhet och likabehandlingsfrågor.
- Vad man än jobbar med och vem man än träffar är det högst aktuellt att fundera på att alla på riktigt ska ha möjlighet att vara med på lika villkor, så att säga på samma linje, säger Ahlefelt.
Ännu få i Östnyland
En del av arbetet inom projektet är att åka ut och träffa aktiva inom olika idrottsföreningar för att tillsammans fundera på hur man kan jobba vidare med frågor om jämställdhet, jämlikhet och inkludering.
- Jag upplever att alla de vi träffar absolut tycker att det är viktigt och vill jobba för jämlikhet men kanske inte alltid vet hur man ska gå tillväga, säger Anne Ahlefelt på Luckan.
När vi diskuterade inkludering så kom det här med invandrarunga upp: Vi skulle kunna vända oss till dem och erbjuda dem en möjlighet att börja orientera
Rita Wickholm
Därför erbjuder projektet föreningsaktiva stöd, hjälp och verktyg.
- Vi har hittills träffat enbart en förening i Östnyland, men vi är bara i startgroparna ännu, säger projektledare Ahlefelt.
Den föreningen är OK Trian.
Det viktigaste verktyget för att komma i gång är enligt Ahlefelt att utarbeta en handlingsplan så att man har en strategi att utgå från. En sådan ska också OK Trian göra upp.
Flera invandrare med i Jukolakavlen
År 2022 ska den stora orienteringstävlingen Jukolakavlen ordnas av OK Trian i Borgå.
- Med tanke på det har vi startat ett projekt, Liikettä niveliin eller Rör på lederna, där vi vill föra ut orienteringen i samhället, till skolor, familjer och företag, säger OK Trians Rita Wickholm.
I samband med det här beslöt sig föreningen för att också delta i projektet På samma linje.
Inför Jukolakavlen hoppas OK Trian på att få med mer människor ur alla grupper.
- När vi diskuterade inkludering så kom det här med invandrarunga upp: Vi skulle kunna vända oss till dem och erbjuda dem en möjlighet att börja orientera, säger Wickholm.
Hon säger att hon har förstått att det är fotboll som gäller för många invandrarunga.
- De har säkert aldrig blivit erbjudna orientering, tror Wickholm.
En annan sak är vad Wickholm kallar "drop out-effekten" som många idrottsgrenar lider av: många börjar med sporten som barn men hoppar av i början av tonåren.
- Jag hoppas att vi skulle hitta verktyg och verksamhetsformer som håller kvar också de äldre tonåringarna, säger Wickholm.
Besöker Borgå
På samma linje och Folkhälsan är som bäst ute på gemensam turné. De kommer att besöka Kulturhuset Grand i Borgå den 21 oktober med tillställningen Alla med - på riktigt! Jämlik idrott för barn och unga.
Folkhälsan har producerat fyra kortfilmer med teman som anknyter till fysisk aktivitet och jämlikhet. Deltagarna kan också bekanta sig med ett tillhörande arbetsmaterial som ger redskap och tips för hur man kan arbeta vidare.
Dessutom är På samma linje på plats för att erbjuda föreningar hjälp och stöd.
- Jag hoppas att många nappar på att det finns en extra resurs och hjälp att få just nu, säger Anne Ahlefelt på Luckan.
