Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Älgjakten inleds – "Om det står en orangeklädd gubbe och viftar vid vägkanten så sakta in"

Från 2019
Uppdaterad 10.10.2019 15:48.
En jägare med jakthund går över en åker.
Bildtext Älgjakten med hund inleds på lördag. I år har 2082 jaktlicenser för älg beviljats.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

På lördag inleds igen älgjakt med hund. Jägare vill påminna trafikanter att vara försiktiga i trafiken när älgjakten pågår.

Jaktvårdsföreningarna i Kust-Österbotten har i år beviljats 2082 jaktlicenser för älg. Enligt Jarl Bergkulla, verksamhetsledare för Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening har älgstammen ökat under de senaste åren.

- Den har ökat eller ska vi säga att den har varit på en högre nivå än forskarna har trott och trots att vi har haft en stor avskjutning de senaste två höstarna, så har vi inte lyckats få ner stammen till målsättningen. Vi får se om det lyckas i höst, säger han.

Flest licenser gick i år till Närpes med 395 licenser. Lappfjärdsnejdens jaktvårdsförening har i sin tur beviljats 247 licenser för älg.

En man med kort, lite gråaktigt hår och glasögon står framför en åker.
Bildtext Jarl Bergkulla förutspår en tuff höst för jägarna.
Bild: Yle/Juho Teir

- Jag förväntar mig att det blir en jobbig höst liksom det har varit de senaste åren. Vi har så stora mängder som vi är förpliktigade att skjuta på grund av att älgstammen här i Kust-Österbotten har underskattats av Luke när de har gjort sina bedömningar, konstaterar Bergkulla.

Bergkulla vill påminna alla trafikanter att ta det försiktigt i trafiken då älgjakten pågår.

- Om det står en orangeklädd gubbe och viftar vid vägkanten så sakta in i stället för att gasa på för då är troligtvis hunden på väg mot vägen och kan bli överkörd eller så kan man smälla med älgen.

Hoppas fler ungdomar blir intresserade

Bergkulla har jagat i över 30 år och när han började såg älgjakten väldigt annorlunda ut än vad det är idag.

- Då gick vi med kedja genom skogen, men nu är det hundarna som sköter den aspekten.

En aspekt som inte har förändrats är att det för det mesta är samma jägare som för 30 år sedan. Bergkulla skulle gärna se att fler ungdomar skulle bli intresserade av jakt.

- Det är väldigt viktigt eftersom jägarkåren börjar bli allt mer ålderstigen. Vi har haft en kurs i säker vapenhantering och luftgevärsskytte för ungdomar. Vi försöker hålla den här linjen att vi tar kontakt med ungdomar och försöker få med dem. Vi kommer också att ordna en förberedande kurs för jägarexamen och hoppas det bär frukt.

Är fler ungdomar med i jaktlagen i år?

- Det vågar jag inte svara på. I min egen förening har vi lyckats få med ungdomar. Det ser bra ut på det sättet, men vi vill ha med ännu fler.

Diskussion om artikeln