Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Jag var så sönder att jag inte visste vad höger och vänster är" – Fredrik Jensen är öppen om den tunga tiden efter senaste skadan

Från 2019
Uppdaterad 11.10.2019 15:30.
Fredrik Jensen spelar för Finland.
Bildtext Jensen ser fram emot att möta Bosnien-Hercegovina
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det svåraste var att hålla sig mentalt någorlunda stabil i huvudet, säger mittfältaren Fredrik Jensen. Men nu är han redo att kämpa om speltid både i landslaget och i FC Augsburg.

Mittfältaren Fredrik Jensen har ett jobbigt år bakom sig. Starten i Bundesliga gick inte som planerat och säsongen kantades av skador och rehabilitering.

– Det var inte lätt när lagkamraterna gick ut och tränade eller flög till matcherna och jag var ensam kvar i omklädningsrummet.

Och precis när han trodde att motgångarna var slut drog han på sig en skada igen.

Fredrik Jensens ögon i backspegeln.
Bildtext Jensen hade en jobbig period i somras.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Jensen, som aldrig tidigare varit med om något liknande, säger att det svåraste var att vara mentalt stark då det gick upp och ner hela tiden under den förra säsongen. Och komma ihåg att det inte bara räcker med att bli frisk.

– Man behöver träna två till tre veckor med laget innan man känner att man är sig själv igen.

När våren nalkades började det ändå se ljusare ut. Jensen blev kallad till landslaget och såg fram emot spel i EM-kvalet.

Fullträff mot Armenien – men skadade sig igen

Jensen fick en kanonstart på EM-kvalet då han i matchen mot Armenien stod för Finlands öppningsmål.

Men så kom kallduschen.

När han åkte tillbaka till Tyskland fick han beskedet att han hade en spricka i vristen. Och han var tvungen att jobba sig tillbaka både fysiskt och framför allt mentalt.

Fredrik Jensen tränar.
Bildtext Fredrik Jensen har haft en tuff start på sin tid i Tyskland.
Bild: imago images / Krieger/ All Over Press

– Jag var nog på något sätt så sönder under den perioden att jag inte riktigt visste vad höger och vänster är. Det är säkert sådant som många inte talar om, men det är nog… , säger Jensen och letar efter de rätta orden och konstaterar till slut: Roligt är det inte.

– I början fick jag inte springa på tre veckor. Så det var bara att göra det som fysioterapeuterna sade att man skulle göra och försöka göra det så bra som möjligt.

Jensen berättar hur han försökte att bara fokusera på att hålla fast vid dagsrytmen och lura hjärnan att kämpa vidare.

Den tuffa perioden har också lärt honom att vara mer lyhörd när det gäller den egna kroppen.

– Det gäller att gå jättemycket igenom kroppen och se hur det känns. Och försöka göra allt som man bara kan för att det inte ska komma några nya skador.

Lappalainen är magsjuk

Efter skadan i somras har Jensen fått vara frisk och hållits frisk och i september drog han på sig landslagströjan igen då Finland mötte Grekland. Då blev han inbytt under slutminuterna.

Fredrik Jensen på plan i FC Augsburgs tröja.
Bildtext Jensen blev inbytt för en knapp vecka sedan.

I klubblaget FC Augsburg blev det 14 minuter i början av oktober då laget fick storstryk mot Borussia Mönchengladbach. Sakta men säkert hoppas han på fler spelminuter också i landslaget.

Jensens chanser till speltid i lördagens kvalmatch mot Bosnien-Hercegovina växte en aning på torsdagen – även om anledningen var trist. Lassi Lappalainen har blivit magsjuk och fanns inte med på planet till bortamatchen.

– I slutändan så väljer "Rive" vem han vill spela med. Om minuterna kommer så måste man bara visa att man är där och kämpar för laget.

Fredrik Jensen tränar.
Bildtext Fredrik Jensen har spelat i två kvalmatcher och gjort ett mål.
Bild: Lehtikuva

När landslaget möter Bosnien-Hercegovina på bortaplan är det en ny upplevelse för Jensen. När Finland i juni slog Bosnien på hemmaplan såg han matchen på tv.

Om Kanerva ställer frågan om du är redo att vara med i startelvan, vad svarar du då?

– Jo, säger han försiktigt. Om jag inte skulle vara frisk så skulle jag inte vara här. Som fotbollsspelare vill man alltid spela så om han säger att jag spelar så är jag redo.

Finland är nu väldigt nära att ta sig till EM. Vågar du drömma om att spela i EM?

– Alla i Finland har säkert koll på vår situation, men det är match mot Bosnien nu och allt fokus ligger på det.

Finland möter Bosnien-Hercegovina borta på lördag och Armenien hemma på tisdag. Du kan följa båda matcherna i en livechatt på Yle Sportens webbplats.

Diskussion om artikeln