Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Turkiet omtyckt av finländska resenärer – vågar man resa just nu?

Från 2019
Turister på stranden i Antalya i Turkiet.
Bildtext Solbadandet på stranden i Antalya påverkas inte av den turkiska offensiven.
Bild: /All Over Press

Utrikesministeriet har inte uppdaterat sitt resemeddelande till Turkiet, med anledning av det senaste dygnets händelser och Turkiets militära offensiv mot kurdområden i Syrien.
Också i år förverkligar finländarna flere tiotusentals fritidsresor till Turkiet.

En av dem som ofta är i Turkiet med sin familj är Urda Fogel-Michael. Resorna till landet började redan på 1990-talet.

Senast i går då den turkiska militära offensiven sattes in i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien hade hon några familjemedlemmar ombord på ett plan med destination: Turkiet.

– De var tvungna att vänta en tid på flygstationen och där såg de att det är något som händer. Det var material i monitorerna från gränsområdet, berättar Urda Fogel-Michael.

– Det verkar vara lugnt och normalt för tillfället.

Familjemedlemmarna är på tryggt avstånd från händelsernas centrum. De är i kustområdet där turisterna brukar hålla till och det är inget som syns där, tillägger hon.

Turkiet pop

Som resmål är landet populärt. Resebyråbranschens förbund i Finland bokförde år 2017 att finländarna köpte drygt 37 000 fritidsresepaket med flyg till Turkiet.

Ett år senare var antalet resor uppe i drygt 66 500.

Förbundet får in uppgifter av sina medlemmar, researrangörer och resebolag som erbjuder resor till bland annat Turkiet.

I år är utbudet av fritidsresepaket till Turkiet knappt 58 000 av ett totalt utbud på nästan 484 000 paketresor riktade till finländarna.

Resebolag arrangerar resor dit kunderna vill

Resebolaget Tuis kundservice har fått svara på en del oroliga resenärers frågor.

– Är det säkert att åka på semester till Turkiet? Det är deras fråga på sociala medier eller per telefon berättar Adam Györki, som är kommunikationsansvarig i Norden för resebolaget Tui.

– Vi gör ju inte bedömningarna om det är tryggt eller inte att resa. Det gör ju respektive lands myndigheter.

Researrangören Aurinkomatkats resmål,Antalya och Marmaris har ingen känning av de pågående händelserna uppger kommunikationssakkunnig Mari Kanerva för Yle

resebolaget Tjäreborg säger produktchef Jessica Virtanen till Yle att den gränsen mellan Turkiet och Syrien är långt i från semesterorterna som Tjäreborg har och därför är läget också lugnt där. Hon tillägger att semestersäsongen i Turkiet i vilket fall som helst är över i slutet av oktober, för Tjäreborgs del.

I Finland har Utrikesministeriet uppdaterat sitt resemeddelande till Turkiet 27.9.2019. Under rubriken Risknivå uppmanas: Iaktta särskild försiktighet.

Man åker dit man vill åka just där och då

Adam Györki, resebolaget Tui

Människorättsorganisationer har listat problem i Turkiet; rätten
till yttrandefrihet inskränks lika som massmedias möjligheter att få arbeta obehindrat, enligt Human Rights Watch (HRW).

Det politiska läget i Turkiet har varken fått resebolaget Tui eller kunderna att tänka om.

– Vi följer våra kunder och deras preferenser. Om våra kunder vill resa till Turkiet ja då tillhandahåller vi resor till Turkiet, säger Györki.

Adam Györki säger att han har inte sett att kunderna så att säga skulle rösta med fötterna på grund av det politiska läget i Turkiet.

– Det är många faktorer som styr vart man väljer att åka på semester. Det är möjligt att det är en faktor, men inte som jag kan referera till.

– Man åker dit man vill åka just där och då.

– Man måste ju följa med situationen, men vi har ju turkiska bekanta och vänner där. Jag ser det som en naturlig fortsättning att vi fortfarande kommer att åka dit, säger Urda Fogel-Michael.

Utrikesministeriets resemeddelande till Turkiet

Diskussion om artikeln