Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländsk-kurdiska Tavga Zahir: Det är våra män, kvinnor och barn som kommer att stå vid frontlinjen och kriga – vänd dem inte ryggen

Från 2019
Tavga Zahir
Bildtext Tavga Zahir känner sig hjälplös inför det som händer i Syrien, men vill genom att tala om händelserna väcka uppmärksamhet och på så sätt hjälpa..
Bild: Yle/Claudia Rybin

Bland kurder finns ett talesätt som på svenska lyder: Kurder har inga vänner förutom bergen. För irakfödda kurden Tavga Zahir har talesättet än en gång visat sig stämma.

Tavga Zahir var tre år gammal när familjen flydde från norra Irak och bosatte sig i Ekenäs. Familjen lämnade hemlandet efter att Tavgas syster blev skjuten och sedermera invalidiserad.

Tavga har fortfarande en del av släkten kvar i norra delen av Irak och genom åren har de haft aktiv kontakt. De senaste dagarna har samtalen till hemlandet ökat avsevärt.

– Jag vill veta att alla är trygga och har det bra.

En känsla av hjälplöshet

Hon har de senaste dagarna följt med den turkiska markoffensiven med bestörtning och händelserna väcker starka känslor hos henne.

– Jag känner mig så hjälplös. Det är mitt eget folk det handlar om och jag är så långt borta. Men jag gör vad jag kan genom att prata om händelserna och därmed väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt, säger Zahir.

Tavga Zahir påpekar att det här inte är första gången som Turkiet attackerar Kurdistan och inte heller den sista gången.

– Det handlar tyvärr inte om något annat än att vi är två olika folkgrupper, de är turkar och vi är kurder.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att huvudmålet är att attackera kurdiska PKK och YPG.

Men experter menar att huvudmålet är ett annat, nämligen att bli av med alla syriska flyktingar som Turkiet har tagit emot.

– Jag förstår inte hur de tänker. I Syrien har folket börjat bygga upp städer och hus och människorna hade äntligen fått lite stabilitet i sin vardag. Det är helt kontraproduktivt att de nu börjar bomba.

Offensiven resultatet av ett maktspel

Tavga menar att det som sker just nu är resultatet av ett maktspel där olja och pengar utgör pjäserna på spelplanen.

Tavga berättar att det bland kurder finns ett talesätt som på svenska lyder: Kurder har inga vänner förutom bergen.

– Det här talesättet förklarar kort och koncist hela vår historia. Vi har alltid stått ensamma och använts som pjäser i ett större maktspel.

Ännu för tre veckor sedan sålde Finland vapen till Turkiet och de kan nu användas emot kurder

Tavga Zahir

De senaste åren har omvärlden, främst Europa och stundvis USA, stått vid kurdernas sida. Men Tavga påpekar att stödet har berott på den kurdisk-arabiska alliansens effektiva offensiver mot terrorrörelsen IS.

– Stödet har inte enbart handlat om att vi ska ha det tryggt utan också för att alla tänker på sin egen säkerhet.

Den sista enklaven som IS kontrollerade i Syrien nära gränsen till Irak föll tidigare i år och nu när hotet är avvärjt står kurderna ensamma igen.

– Visserligen vädjar EU till Erdogan att han ska upphöra med attackerna. Finland har också slutat exportera vapen till Turkiet. Men ännu för tre veckor sen sålde Finland vapen till Turkiet och de kan nu användas emot kurder.

Tavga anser att det här inte räcker till och hon efterlyser betydligt fler sanktioner mot Turkiet nu. Sanktioner som på allvar påverkar landets ekonomi.

– Det är sist och slutligen våra män, kvinnor och barn som kommer att stå vid frontlinjen och kriga för mänskliga rättigheter. Just nu vänder omvärlden ryggen emot dem.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln