Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny professur i småbarnspedagogik vid ÅA i Vasa – Mia Heikkilä studerar barnens lek

Från 2019
Mia Heikkilä, professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi.
Bildtext Mia Heikkilä.
Bild: Elisabeth Ohlson Wallin

FD Mia Heikkilä blir biträdande professor i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi i Vasa. Professuren är ny och har finansierats av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.

Mia Heikkilä har det senaste året fungerat som forskningsledare i småbarnspedagogik vid Åbo Akademi i Vasa. I grunden är hon utbildad klasslärare från samma ställe. Utöver det är Heikkilä magister i musikpedagogik och har doktorerat i pedagogik vid Uppsala universitet.

– Jag ser mycket fram emot att kunna fortsätta utveckla undervisningen och forskningen inom småbarnspedagogiken, säger Heikkilä i ett pressmeddelande.

I sin forskning har Heikkilä intresserat sig för en lång rad frågeställningar.

– Jag har intresserat mig för hur barns röster tydligare kan komma till uttryck i skolsystemet, inklusive hur små barns idéer och funderingar ska bli tagna på allvar. Av den anledningen har jag studerat villkor för barns lek, eftersom leken är en plats där barns egna idéer och tankar verkligen borde få utrymme.

Småbarnspedagogiken är högaktuell

Fritjof Sahlström som är dekanus vid fakulteten för pedagogik och välfärdsstudier bedömer att småbarnspedagogik är ett område där det händer väldigt mycket just nu, både nationellt och internationellt. Det räcker inte enbart med vård och omsorg, det krävs också lärande och utveckling i småbarnsfostran.

– För att det här ska ske behövs forskning, forskningsbaserad utbildning, och vetenskapliga ledare som driver på utvecklingsarbetet inom småbarnspedagogiken, säger Sahlström i ett pressmeddelande.

Den nya professuren hade varit en omöjlighet utan donationen från Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne. Stiftelsen donerade också en professur i småbarnspedagogik till Helsingfors universitet.

Diskussion om artikeln