Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland kan tvingas betala två miljoner euro till Kina om pandorna i Etseri dör

Från 2019
Panda på Etseri djurpark.
Bildtext I Finlands budget ingår en kanske något märklig anteckning om pandorna i Etseri djurpark.
Bild: Handout / Lehtikuva

Prislappen kan bli dyr för den finska staten om pandorna vid Etseri djurpark dör. I årets budget ingår en anteckning om pandorna där det står att Finland bör betala två miljoner euro till Kina om pandorna dör.

Anteckningen om kompensation till Kina för leveransen av pandorna till Finlands 100-årsdag har funnits i budgeten sedan år 2018.

Betyder det att Finland redan förbereder sig för pandornas död?

– Jag är verkligen inte orolig för att djuren dör. De är pandor i sina bästa år och har nyligen börjat känna sig som hemma i Finland, säger kanslichef Jaana Husu-Kallio vid jord- och skogsbruksministeriet.

En slags garanti för leveransen

Då anteckningen gjordes i budgeten för första gången (år 2018) hade pandorna ännu inte anlänt till Finland.

– Bakgrunden är att pandorna inte var försäkrade under flyget till Finland. Därför behövdes någon form av garanti om något skulle ha hänt i samband med leveransen, säger Husu-Kallio.

Ingenting hände och pandorna klarade sig ända fram till Finland. Enligt Husu-Kallio kunde man inte ta bort anteckningen i budgeten eftersom man inte visste hur pandorna skulle reagera på deras nya livsmiljö.

Oklart om anteckningen ska ingå i budgeten

Pandorna är ett lån av Kina och länderna har ett 15-årigt kontrakt.

Betyder det här att Finland måste hålla kvar anteckningen angående pandorna i budgeten i 13 år till?

– Jag tror inte att anteckningen kommer att finnas kvar i den här formen. Nu utreder vi om anteckningen har föråldrats och om vi ska dra ett streck över saken, säger Husu-Kallio.

– Anteckningen betyder inte att Finland måste betala någonting. Den betyder att det ska finnas en möjlighet att prata om pengar om det finns behov – om något skulle hända.

Panda äter vid Etseri djurpark.
Bildtext Pandorna mår bra på Etseri djurpark.
Bild: Tarmo Niemi / Yle

I normala fall – då jättepandorna lever i naturen – kan de bli upp till 20 år gamla. På djurparker kan de bli upp till 30 år gamla. Om allt går väl betyder det att 5-åriga Lumi och 6-åriga Pyry har många år kvar.

– Pandorna bor i det bästa möjliga pandahuset utanför Kina och behandlas väl, säger Husu-Kallio.

Pandor på lån även i andra länder

Finland är inte det enda landet som fått låna pandor från Kina. 25 andra länder har lånat pandor. Jaana Husu-Kallio vet inte om de länderna har liknande anteckningar i sina budgetar.

– Jag kan inte alls säga eftersom jag inte känner till deras avtal. Avtal mellan staterna och djurparkerna förhandlas separat.

Enligt Husu-Kallio har staten över huvud taget inte bidragit till pandornas kostnader hittills.

Panda äter bambu.
Bildtext Staten har inte lagt några pengar på pandorna i Etseri.
Bild: Anna Wikman / Yle

Esteri djurpark investerar däremot mycket pengar i pandorna. I fjol gick också bolaget på vinst och pandorna tros vara orsaken.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Onko tässä ensi vuoden budjetin kummallisin kirjaus? Suomi varautuu maksamaan kaksi miljoonaa Kiinalle, jos Ähtärin pandat kuolevat" skriven av Anni Härkönen.

Diskussion om artikeln