Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett litet under mitt i barnskyddets kris: Raumo fick alla siffror att vända på två år

Från 2019
i Raumo är socialarbetaren inte längre ensam - Spela upp på Arenan

Allt fler barn omhändertas i Finland och rekordmånga barn är placerade utanför hemmet. Också i Raumo var barnskyddet i kris för två år sedan, när man bestämde sig för att gå in för ett nytt teamtänkande. Nu kan barnskyddet i Raumo visa upp siffror som är hisnande.

För två år sedan var socialarbetarna inom barnskyddet i Raumo på bristningsgränsen. De hade ansvar för upp till 50 barn per man, många av dem med allvarliga problem och krisande familjer.

Stora beslut om små människors liv skulle fattas under ständig tidspress.

Samtidigt startade Institutet för hälsa och välfärd ett pilotprojekt där man ville se hur en teammodell från Londondistriktet Hackney skulle fungera i Finland. Chefen för barnskyddet i Raumo, Johanna Ylikoski såg inget annat alternativ än att haka på.

- Mina socialarbetare var tydliga i sitt budskap vid det laget. Vi kunde inte fortsätta i samma banor längre, berättar Ylikoski.

Vi var tvungna att göra någonting. Vi kunde inte fortsätta som förr

― Johanna Ylikoski, chef för barnskyddet i Raumo

En av socialarbetarna som var nära att kasta in handduken var Päivi Toivonen. Hon kände sig väldigt pressad när den nya modellen togs i bruk, men bestämde sig för att ge den en chans. Lätt var det inte.

Rauman kaupungin sosiaalityöntekijä Päivi Toivonen istuu tuolilla neuvotteluhuoneessa lastenlelujen takana.
Bildtext Päivi Toivonen var nära att sluta inom barnskyddet
Bild: Kristofer Andersson / Yle

- Det kändes som att jag drar ett rep runt min egen hals. Att samtidigt ha samma stora mängd med klienter och ändå införa nya arbetsmetoder, minns Päivi Toivonen.

Gruppen ger styrka

Raumo utvecklade en egen variant av den så kallade systemiska teammodellen. I den har man två barnskyddsteam med flera socialarbetare, en familjeterapeut och en koordinator som dokumenterar och håller kontakt med familjerna.

Teamen samlas en gång i veckan till ett fyra timmars möte, ibland också tillsammans med en krisande familj eller proffs från till exempel psykiatrin. Socialarbetarna lyfter fram sina tuffaste fall i teamet.

- Efter en hektisk förmiddag då alla sprungit hals över huvud och telefonerna gått heta känns det lugnande att få slå sig ner med teamet. Här får man spegla de svåraste frågorna med de andra, säger Päivi Toivonen.

Den stora skillnaden jämfört med förr är att socialarbetarna i det systemiska teamgreppet får stöd från de andra proffsen i teamet, i stället för att ensamma och i rasande fart fatta alla sina tunga beslut själva.

Proffsigheten och ett systematiskt sätt att gå in i varje enskilt fall ger lugn och styrka som leder till nya lösningar.

Omhändertagande av spädbarn vill jag alltid spegla med teamet. Ett sådant beslut kryper under huden på mig

― Päivi Toivonen, socialarbetare

En av teamledarna Tiina Ojansuu fick erfara hur stora konsekvenser det kan ha att man ibland tittar på varandras fall ur nya vinklar.

- Vi behandlade en krisande familjs ärenden medan den ansvariga socialarbetaren var sjukskriven. Jag kom till en insikt att det var pappan som var nyckelpersonen i denna familj! Det ledde till att vi kunde undvika ett omhändertagande av tre barn, berättar Tiina Ojansuu, som också är utbildare av det systemiska greppet i Raumo.

Hisnande statistik

En titt på barnskyddets statistik i Raumo talar sitt tydliga språk. Sedan den systemiska teammodellen togs i bruk i november 2017, har man lyckats vända på alla siffror.

Trots att lika många barnskyddsanmälningar görs som förr i Raumo, har antalet omhändertagna barn minskat från 73 till 67. Brådskande placeringar av barn utanför hemmet har minskat från 50 till 36 per år.

Flera klienter har rentav skrivits ut ur barnskyddet, vilket har lett till att antalet klienter per socialarbetare har gått ner från 44 till 37.

Barnskyddsstatistiken i Raumo går nu tvärtom mot resten av Finland.

- Man kan definitivt säga att modellen har visat vad den går för, säger Johanna Ylikoski som också vill påminna om att man samtidigt utvecklat andra familjetjänster i staden.

Rauman lastensuojelun päällikkö Johanna Ylikoski seisoo aukiolla ja Rauman kaupungintalo näkyy takana.
Bildtext Johanna Ylikoski leder barnskyddet i Raumo som har nått goda resultat med ett nytt arbetssätt
Bild: Kristofer Andersson / Yle

Ylikoski säger att det systemiska greppet har kommit för att stanna i Raumo. Och nu kanske även socialarbetarna vill stanna.

Trots att arbetstempot fortfarande är tufft, har Päivi Toivonen börjat trivas igen.

- Jag vill gärna fortsätta inom barnskyddet - men på ett villkor. Att jag får arbeta med det systemiska greppet, säger Päivi Toivonen.

Diskussion om artikeln