Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fartygsinspektörer och en befälhavare på Viking Line döms till dagsböter för mutbrott

Från 2019
Uppdaterad 11.10.2019 15:00.
autoja Katajanokan terminaalissa
Bildtext Det var ursprungligen Viking Lines anställda som slog larm om mutmisstankarna, orolig för att inspektionerna inte sköts som de ska.
Bild: Pekka Pantsu / Yle

Stockholms tingsrätt dömer två inspektörer och en befälhavare på ett av fartygen vid Viking Line till dagsböter. Orsaken är att de två inspektörer från Transportstyrelsen blev bjudna på middag när de inspekterade fartyget Cinderella hösten 2017. Viking line överklagar domen.

Åtalet gällde en middag värd omkring 450 kronor per person. Fyra personer deltog i middagen ombord på Viking Lines svenskflaggade fartyg Cinderella, de två inspektörerna från Transportstyrelsen, och två ur personalen på Viking Line.

Åtalade var de två inspektörerna för tagande av muta, och befälhavaren på Viking Line för givande av muta.

Samtliga nekade till brott, men döms nu till dagsböter.

Fartygsinspektörerna döms till 50 dagsböter om 400 kronor (omkring 37 euro), och befälhavaren till 40 dagsböter om 600 kronor (omkring 55 euro).

Transportstyrelsens inspektörer ska dessutom betala en del av den ersättning deras advokater fått av staten. Summorna de ska betala ligger på omkring 15 000 kronor respektive omkring 20 000 kronor (omkring 1 400 euro respektive omkring 1 800 euro).

Viking line överklagar domen

I ett utlåtande skriver Viking line att de kommer att överklaga domen.

"Viking line har fortsatt fullt förtroende för befälhavaren", står det i utlåtandet som Yle får per mejl. Viking line vidhåller att middagen ägde rum för att befälhavaren i lugn och ro skulle kunna diskutera sjösäkerhetsfrågor med inspektörerna.

- Vi är helt övertygade om att vår befälhavare genom detta inte har försökt att påverka tjänstemännen eller resultatet av inspektionen på något sätt. På grund av åtalet har vi dock uttryckligen skärpt instruktionerna kring motsvarande situationer.

Vad är en middag av vardagliga mått?

Huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt fördes för två veckor sedan.

Då förhördes de två inspektörerna och befälhavaren, och diskussionen handlade främst om maten som inspektörerna bjudits på kunde klassas som vardagsmåltid.

Kvitto från Viking line-restaurang på bland annat oxfilé, renfilé, gravad älg, löjrom och öl.
Bildtext Kvittot för middagen mutåtalet gäller granskades noga under huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt.

Kvittot i bevisföringen visade att sällskapet på fyra personer ätit oxfilé, renfilé och gravad älg, samt beställt in läsk och ett par mellanöl.

De två inspektörerna underströk i sitt försvar främst att det förekommit både oklarheter och förändringar gällande reglerna för vad som anses vara muta, till exempel gällande måltider.

Dessutom understryker inspektörerna att det är brukligt med vad de kallar arbetsluncher efter en inspektion.

Också finska inspektörer bjuds på middag

Också försvaret för befälhavaren på Viking Line hänvisade till seder och bruk: det är en långvarig tradition att man bjuder på middag efter en inspektion för att utbyta erfarenheter.

Försvaret påpekade också att det inte gäller bara inspektörer från Transportstyrelsen utan också på finskflaggade fartyg och för inspektörer från Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Befälhavarens försvar listade också de stort uppslagna artiklarna i tidningen Dagens ETC om fallet som bevis för att någon är ute efter att skada Viking Line genom fallet i fråga.

Det var ursprungligen Viking Lines anställda som slog larm om mutmisstankarna.

Personalen var orolig för att inspektionerna inte sköts som de ska.

Inspektörerna gäller säkerhet ombord, men också arbetsmiljö.

Artikleln uppdaterad 12.35 med Viking lines utlåtande. Artikeln korrigerades klockan 14.00. Det stod felaktigt i artikeln att befälhavaren dömdes till 50 dagsböter, men det rätta antalet ska vara 40.