Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ett superroligt, givande och intensivt uppdrag - därför ska du anmäla din kandidat till Östnylands lucia 2019

Från 2019
Luciatrio sjunger
Bildtext Lucia Lina Westerlund med tärnorna Sofia Nordgren och Hanna Udd sjunger på Kulturhuset Grand under luciadagens morgon.
Bild: Yle/ Helena von Alfthan

Den 22 oktober klockan 12 är det sista chansen att anmäla sin favorit till Östnylands lucia. Fjolårets lucia Lina Westerlund har fått krama dagisbarn och sjungit så att äldre fått tårar i ögonen.

Östnylands lucia 2018, Lina Westerlund, berättar att det varit ett givande, roligt och intensivt uppdrag. Hon tycker det finns många bra skäl till att bli lucia.

- För det första så är det superroligt och det är jättegivande. Man tror kanske att man inte gör så mycket, man kommer någonstans och sjunger lite. Men det betyder jättemycket för många människor, säger Westerlund.

lucia med tärnor
Bildtext Hanna Udd, Lina Westerlund och Sofia Nordgren hemma hos familjen Westerlund i november 2018 när Lina valts till Östnylands lucia 2018.
Bild: Yle/Oliwer Hahl

Som Östnylands lucia fick Lina Westerlund sjunga för både stora och små.

- Det var väldigt rörande att fara till äldreboenden. Många börja gråta och många sjöng med i psalmerna, berättar Lina Westerlund.

Små barn ser lucia som en prinsessa ungefär, så det stod tiotals barn på rad och väntade på att få krama lucia och tärnorna

― Lina Westerlund, Östnylands lucia 2018

Men allra roligast var det att besöka daghemmen.

- Dagisarna var superroliga tycker jag. Små barn ser lucia som en prinsessa ungefär, så det stod tiotals barn på rad och väntade på att få krama lucia och tärnorna.

Lucia med tärnor
Bildtext Roligt med tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren.
Bild: Yle/Oliwer Hahl

Lina Westerlund skulle i framtiden vilja studera musik. Hon lärde sig mycket under sin tid som lucia.

- Jag har blivit bättre på att kommunicera med människor. Jag tror att jag har nytta av det i framtiden.

Dagarna som Östnylands lucia kunde bli långa och intensiva. På luciadagen var det uppemot 20 uppträdanden. Lina Westerlund och tärnorna Hanna Udd och Sofia Nordgren fann stöd i varandra.

- Vi peppade varandra och försökte hålla oss igång. Det är viktigt att man äter och dricker ordentligt, säger Westerlund.

Så anmäler du din favorit till Östnylands lucia

Lucia ska vara minst 16 år gammal, ha en bra sångröst och ha lätt för att komma överens med alla slags människor. Hon ska också stå till förfogande under hela luciatiden och vara tillfrågad.

Man kan lämna in förslag på luciakandidater per e-post till buffenrf@gmail.com eller till Buffens kansli på Tingsgårdsvägen 4b, 06100 Borgå.

Östnylands lucia arrangeras av Borgåbygdens ungdomsförbund, tidningen Östnyland, Yle Östnyland och Aktia-stiftelsen.

Ansökningstiden går ut klockan 12.00 den 22 oktober.

24.9.2019: Lurens satsar på musikteaterklubb för unga och vi träffar fjolårets lucia Lina Westerlund - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln