Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Att läsa böcker är roligt tycker fjärdeklassare i Höjdens skola i Tenala

Från 2019
Fem barn i tioårsådern står i en trappa med böcker i händerna.
Bildtext Fjärdeklassarna Vanezza Ekholm (fr. v), Liam Grönlund, Elin Herrmans, Ada Nordström och Olivia Nyberg tycker om att läsa.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Cirkusdeckarna, Lasse-Majas detektivbyrå, Sune, Sigge och Harry Potter. Det är exempel på vad fjärdeklassarna i Höjdens skola i Tenala läser hemma.

Nästa vecka är höstlov och det har utlysts till läslov av litteraturorganisationer i Finland och stöds av kulturministern.

Nu i oktober satsar dessutom Finlands Näringsliv EK i samarbete med företag och organisationer på läsning. Alla finlandssvenska barn födda år 2009 ska då få Kalle Anka hem i postlådan.

Liam Grönlund, Vanezza Ekholm, Olivia Nyberg, Ada Nordström och Elin Herrmans går i fyran i Höjdens skola i Tenala. De läser både hemma och i skolan. Och allra helst läser de böcker.

Äventyr, djur, mysterier

- Jag brukar läsa ganska mycket. Mest gillar jag deckarböcker och mysterier. Cirkusdeckarna är bra, säger Vanezza Ekholm.

- Jag läser Kalle Anka och Sune, berättar Liam Grönlund.

- Jag brukar läsa Sigge-böcker som handlar om hästar och djur. I skolan läser jag just nu Vitnos får medalj, berättar Ada Nordström.

- Jag brukar läsa Lasse-Maja, jag tycker att de är så roliga. I skolan läser jag nu Lasse-Maja och tidningsmysteriet, säger Elin Herrmans.

- Jag brukar läsa ett kapitel i Harry Potter varje kväll, de är ganska tjocka böcker. Jag tycker de är roliga, säger Olivia Nyberg.

Fem barn i tioårsådern sitter i en soffa med böcker i händerna.
Bildtext Läsning står på programmet under höstlovet för Liam Grönlund, Ada Nordström, Olivia Nyberg, Elin Herrmans och Vanezza Ekholm.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Olivia Nyberg började läsa Harry Potter-böckerna på sommarlovet och är nu inne på den fjärde boken.

När hon har läst alla böcker och sett alla filmer har hennes moster, som var den som fick henne att börja läsa Harry Potter, lovat att de ska besöka Harry Potter-studion i London.

I skolan läser Nyberg Fem-böckerna, eftersom det ännu inte finns Harry Potter-böcker i skolan.

- Men de är på kommande.

Kalle Anka är också bra

Förutom böcker läser alla förutom Vanezza Ekholm också gärna Kalle Anka. Och de bekräftar att de har fått några nummer av serietidningen hem i postlådan nu i oktober.

Ingen av de fem har några större reseplaner under höstlovet. De tror att de för det mesta kommer att vara hemma.

Liam Grönlund, Vanezza Ekholm, Olivia Nyberg, Ada Nordström och Elin Herrmans tror alla att de kommer att läsa under höstlovet.

Mycket läsning i femman

Det pratas mycket om att barn och unga läser allt mindre. Catharina Engblom som är lärare i årskurs fem i Höjdens skola är i varje fall positivt inställd till elevernas läsning.

- Jag tror nog att man läser mera än vad vi tror i dag, trots allt. Jag hoppas på det i alla fall, för fritidsläsningen är jätteviktig och att den fortsätter också i högre klasser.

Engblom hoppas att eleverna läser böcker hemma åtminstone en timme per vecka. I klassrummet läser eleverna tyst för sig själva en timme i veckan.

- Vi har också en högläsningsbok i femman som jag läser ur varje vecka.

Lärare sitter med bok i klassrum.
Bildtext Just nu är det Pärlfiskaren av Karin Erlandsson som är högläsningsbok i femman där Catharina Engblom är lärare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Catharina Engblom poängterar att det är viktigt att de vuxna uppmuntrar barnen till att läsa och att de vuxna själva pratar om vad de läser.

- Läsning stärker vårt språk och fantasin och kreativiteten hos barn.

Höjdens skola är sedan i fjol med i skolbiblioteket Ebban på nätet. Det här tack vare ett samarbete med Hem och Skola-föreningen som ställer upp som sponsor.

- Där finns tusentals svenskspråkiga böcker, berättar Engblom.

En hylla med barnböcker, andra hyllor med böcker i ett bibliotek, en röd säckdyna på golvet, i bakgrunden en dator på ett bord.
Bildtext Eleverna i Höjdens skola besöker biblioteket under skoldagen.
Bild: Yle/ Pia Santonen

Biblioteket i Tenala ligger dessutom ett stenkast från skolan och eleverna besöker regelbundet biblioteket.

Årets förstaklassare har redan hunnit med många biblioteksbesök tillsammans med klassläraren Maria Peräsalo.

- Vi har nog kommit riktigt bra igång, alla kan i alla fall redan läsa lite. De är nog ivriga läsare.

I klassrummet läser Peräsalo högt för eleverna. Dessutom läser eleverna högt för varandra och också enskilt.

- Det är jätteviktigt att man sätter en bra grund för högläsning redan på ettan och uppmuntrar till läsning både hemma och i skolan.

Lärare och fjärdeklassare i Höjdens skola i Tenala pratar om hur viktigt det är att läsa

10:25

Diskussion om artikeln