Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen beredd på tiomiljardersnota i jaktplansanskaffningen: "Vi behöver ett trovärdigt försvar, oberoende av det ekonomiska läget"

Från 2019
F-18 Hornet

Anskaffningen av Finlands nya jaktplan avancerar. Senare i höst inleds den andra offertrundan, då Försvarsmakten ber de fem konkurrerande plantillverkarna om att precisera sina tidigare offerter.

- Vi går nu in i ett mer krävande skede, där vi förhandlar noggrannare med varje tillverkare om hurdana helhetslösningar de kan erbjuda oss, säger programdirektör Lauri Puranen vid Försvarsministeriet.

Regeringens finanspolitiska ministerutskott diskuterade jaktplansanskaffningen förra veckan och gav grönt ljus för projektet att fortsätta. Puranen är nöjd med beskedet.

- Vi har ju fått en ny regering sedan projektet startade och vi ville försäkra oss om att vi har också den nya regeringens stöd, säger Puranen.

Det finns sedan tidigare ett brett samförstånd inom försvarsledningen, riksdagen och regeringen att Hornet-planen och deras förmåga ska ersättas fullt ut.

Priset högst 10 miljarder

De ursprungliga offerterna gällde 64 nya plan, enligt flygvapnets önskemål. Antalet nya plan kan ändå vara större eller mindre än 64, beroende på helheten och om tillverkarna anser det motiverat.

Budgeten för det så kallade HX-projektet är oförändrad. Det sammanlagda inköpspriset för planen, med alla tillhörande data- och vapensystem samt andra element, är högst tio miljarder euro. Det allt svagare konjunkturläget verkar inte ha gjort ministrarna betänksamma.

- Vi behöver ett trovärdigt försvar, oberoende av det ekonomiska läget. Det är nödvändigt att se till att vi får sådana plan som till alla delar kan ersätta de plan vi har idag och som svarar mot framtidens behov, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

F-18 Hornet -hävittäjälentokoneita Örlandin lentotukikohdassa Norjassa.
Bildtext Finländska Hornet-plan deltog i Natos storövning i Norge hösten 2018.
Bild: Jani Saikko / Yle

- Det är den prisnivå vi har bestämt oss för, både parlamentariskt och inom regeringen, konstaterar Centerns partiordförande, näringsminister Katri Kulmuni.

Vänsterförbundets partiordförande, undervisningsminister Li Andersson, hoppas att det ska räcka med en mindre summa.

- Vi har ju godkänt regeringsprogrammet och förbundit oss till anskaffningen, men förstås borde vi sträva efter en så liten kostnad som möjligt, samtidigt som man tar försvarets behov i beaktande, säger Andersson.

Provflygningar i vinterförhållanden

Alla fem tillverkare är fortfarande med i racet och programdirektör Lauri Puranen ser inga tecken på att någon skulle dra sig ur i det här skedet. Alla fem plantyper ska också testas och provflygas i Finland i januari och februari 2020.

Förhandlingarna fortsätter i olika repriser fram till hösten 2020, då det är dags för den sista, avgörande offertrundan, där tillverkarna ännu kan finslipa sina erbjudanden. Sedan är det dags för försvarsledningen att fatta beslut.

Diskussion om artikeln