Både Natochefen Stoltenberg och president Putin oroar sig över okontrollerad och utbredd IS-aktivitet till följd av den turkiska invasionen i Syrien
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg befarar att den turkiska offensiven i Syrien äventyrar det resultat man hittills nått i kampen mot IS. Han anser att det internationella samfundet bör agera i frågan. Rysslands president Valdimir Putin oroar sig över att IS-krigare rymmer och börjar aktivera sig på Balkan och i Sydostasien.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnar för riskerna med att IS aktiverar sig på nytt i och med att kurderna inte längre har möjlighet att övervaka fängelser och fångläger på ett effektivt sätt.
Stoltenberg varnar för att den turkiska offensiven kan äventyra det resultat man hittills nått i kampen mot IS. Han sade att det internationella samfundet måste hitta en hållbar lösning på problemet med IS-fångarna.
Stoltenberg uppmanar Turkiet till återhållsamhet med sina attacker i Syrien – men säger samtidigt att Turkiet har legitima säkerhetsproblem med kurdiska krigare i Syrien.
Stoltenberg höll i dag på fredag en gemensam presskonferens med Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu.
Cavusoglu efterlyste solidaritet från sina allierade. Han betonade att han vill att solidariteten syns på ett tydligt sätt.
Putin kommer med varningar
Också Rysslands president Vladimir Putin varnar för att tillfångatagna krigare från terrororganisationen IS kan fly från fängelser i nordöstra Syrien.
Putin, som uttalade sig under ett besök i Turkmenistan, sade att han är osäker på om den turkiska armén snabbt kan få läget under kontroll då de kurder som har övervakat tusentals fängslade IS-krigare nu flyr undan turkiska bombattacker.
Putin sade också att han befarar att IS efter förlusterna i Syrien nu söker sig till Balkan och Sydostasien.
- Det här är ett reellt hot mot oss, sade Putin
Sjukhus i Syrien stängs
Det enda offentliga sjukhuset i nordöstra Syrien har tvingats stänga på grund av att den största delen av personalen tillsammans med sina familjer har flytt undan bombningarna under det senaste dygnet, rapporterar organisationen Läkare utan gränser.
Beskjutning vid gränsstaden Tal Abyad i distriktet Raqqa, har tvingat invånarna att lämna staden. Staden uppges nu i praktiken vara mer eller mindre övergiven.
Kurdiska mål attackeras för tredje dagen i rad - och än en gång måste syrierna fly inom sitt eget land
Turkiska stridsplan och turkiskt artilleri attackerar nu kurdiska mål för tredje dagen i rad. Under det senaste dygnet har städer och byar längs gränsen utsatts för kraftig beskjutning.
Över 70 000 människor från Ras Al-Ayn and Tal Abyad har flytt undan det upptrappade våldet, rapporterar FN-källor. Striderna har krävt civila dödsoffer på båda sidor om gränsen.
Tiotusentals syrier måste alltså än en gång evakueras. Det finns ett flertal läger i regionen för människor som tidigare har förflyttats internt inom Syrien under det åtta år långa kriget.
Bland annat lägret Mabroka för interna flyktingar har utsatts för bombningar. Lägret ligger 12 kilometer från den turkiska gränsen, och de cirka 7 000 lägerinvånarna behöver ett nytt skyddat område.
Flyktingarna ska förflyttas till lägret Arisha som är beläget längre söderut i en region som inte har varit mål för de turkiska attackerna.