Folkrättsexpert: Turkiets invasion är ingen fredsoperation utan en invasion som strider mot FN:s stadgar
Turkiet anser att de genomför en fredsoperation i nordöstra Syrien för att bekämpa terrorism. En felaktig uppfattning, förklarar folkrättsexpert Ove Bring som anser att Turkiet bryter mot folkrätten med sin invasion i Syrien.
Tiotusentals civila är på flykt undan den turkiska invasionen av de kurdiska områdena i nordöstra Syrien som inleddes på onsdagseftermiddagen.
Turkiets president Erdogan har sagt att avsikten med operationen är att bilda en 30 kilometer bred säkerhetszon i nordvästra Syrien för att bekämpa terrorgruppen IS och den kurdiska YPG-styrkan.
Den här motiveringen håller inte enligt Ove Bring. Han är folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt på Stockholms universitet och Försvarshögskolan.
Han anser att Turkiet bryter mot folkrätten. Att gå in på ett annat lands territorium är bara legitimt på vissa villkor.
- Det skulle kunna vara legitimt om territorialstaten där en säkerhetszon håller på att inrättas går med på detta. Den turkiska sidan har försökt åberopa att man agerar i självförsvar mot ett terroristiskt hot, men fakta är att Turkiet inte utsatts för terrorhandlingar på det sättet att man skulle kunna åberopa självförsvarsargumentet, säger Bring.
Så är det korrekt att tala om en invasion?
- Det är helt klart en invasion, en offensiv med militära medel på en annan stats territorium. Det här är klart förbjudet under FN:s stadgar.
Ytterligare argument för varför det handlar om en invasion är att inte ens regimen i huvudstaden Damaskus har försvarat Turkiets handlingar.
- Regimen har sagt att man vill återta förlorade områden. Det här tyder på att man inte accepterar att Turkiet ska ha en säkerhetszon längs gränsen.
Omvärlden fördömer, men konkreta åtgärder fattas
Omvärlden har varit snabb med att fördöma Turkiets handlingar.
Bland annat EU avvisar de turkiska planerna för en skyddszon, liksom FN:s säkerhetsråd.
I torsdags sa också president Niinistö att han fördömer attackerna, och redan på onsdagen meddelade regeringen med Rinne i spetsen att man avbryter all vapenexport till Turkiet.
Men kan omvärlden göra någonting konkret?
- Det är FN:s säkerhetsråd som har bollen och makten att agera med starka medel men säkerhetsrådet är så splittrat att man inte kommer att kunna enas om något när man möts i New York, säger Bring.
Turkiet anser att de genomför en fredsoperation men detta är en lek med ord enbart. Det är ingen fredsoperation utan en krigisk operation, en invasion.
Ove Bring, folkrättsexpert och professor emeritus i internationell rätt på Stockholms universitet och Försvarshögskolan
Enligt Bring skulle en intervention eventuellt behövas, men länder som Ryssland och Kina har veto i Säkerhetsrådet och kommer att rösta emot.
- En militär intervention skulle försvåra Syrien-krisen ytterligare och leda till ett fullskaligt krig. Det är egentligen inte FN:s syfte att bidra till att eskalera krigshandlingar, organisationen är till för att få fram fredliga lösningar. Det kommer man inte lyckas med här.
Har Nato rätt att göra någonting?
- Turkiet är med i Nato så man kommer inte kunna enas om ett ingripande riktat mot Turkiet. Det finns teoretiska möjligheter för Nato att ingripa i sitt eget område, men detta är egentligen för spekulativt.
Invasionen handlar inte om ett missförstånd
Kan det vara så att Turkiet inte är fullt medvetna om att det här är ett brott mot internationella regler?
- De internationella spelreglerna ligger fast men iakttas i olika utsträckning under olika tider och olika politiska konjunkturer. För närvarande är vi inne i en världspolitisk konjunktur där folkrättens spelregler tyvärr spelar en mindre roll i många sammanhang, säger Bring.
Han kritiserar även Turkiets syn på sin roll i konflikten.
- Turkiet anser att de genomför en fredsoperation men detta är enbart en lek med ord. Det är ingen fredsoperation utan en krigisk operation, en invasion.