Ingen e-röstning i det åländska lagtingsvalet: "Det här är en demokratifråga"
Det blev ingen historisk e-röstning i det åländska lagtingsvalet i år. I stället är studerande osäkra på ifall deras brevröst kommer att hinna fram till Åland i tid.
Den elektroniska röstningen skulle inledas i onsdags, men ställdes in knappt tjugo minuter innan den skulle börja.
– Det här är en demokratifråga. För oss som planerat att e-rösta är det väldigt synd att våra röster troligen inte kommer att höras i lagtingsvalet, säger Emma Lindvall som studerar i Helsingfors.
Lindvall kontaktade sin hemkommun genast då hon fick beskedet om att den elektroniska röstningen inte blir av. Hon kommer att brevrösta, men hon tror inte att hennes röst kommer att hinna till Åland i tid.
Det är första gången som Emma Lindvall och Emil Rönnberg får rösta i lagtingsvalet, men nu verkar det som om de får vänta i fyra år till. Bägge två är besvikna över det.
Varken Lindvall eller Rönnberg kan åka till Åland för att rösta på valdagen.
I första hand unga som berörs
Enligt Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, är det främst unga - både bland väljarna och bland kandidaterna, som påverkas av det uteblivna e-valet.
– Yngre kandidater som satsat på ungdomsröster är kanske de som kommer att ta den största smällen, säger Djupsund.
Bland partierna gissar Djupsund att miljöpartiet Hållbart initiativ eventuellt kommer att påverkas lite mer av det uteblivna e-valet än de andra partierna, men det är en väldigt försiktig gissning.
Lägre valdeltagande
Djupsund tror att valdeltagandet kommer att bli betydligt lägre än det skulle ha blivit om den elektroniska röstningen fungerat.
– Jag vågar tippa på att merparten av dem som hade tänkt rösta på nätet inte kommer att brevrösta, säger Djupsund.
– Man är besviken och besvikelsen sänker kanske intresset ytterligare.
Enligt Djupsund kommer valdeltagandet antagligen ändå inte att vara betydligt lägre än tidigare år, eftersom bortaålänningarna inte brevröstat speciellt aktivt tidigare heller.
Att vi har drabbats av det här kanske gör att man får en negativare inställning till landskapsregeringen på Åland och till att rösta överlag, då man har tänkt att man ska rösta och det sedan inte fungerar.
Emma Lindvall, studerande
Emma Lindvall är orolig för att den misslyckade e-röstningen eventuellt kommer att påverka studerandes attityd till att rösta i framtiden.
– Att vi har drabbats av det här kanske gör att man får en negativare inställning till landskapsregeringen på Åland och till att rösta överlag, då man har tänkt att man ska rösta och det sedan inte fungerar, säger Lindvall.
Cirka 1 490 ålänningar som är bosatta på annan ort, men som fortfarande har hembygdsrätt, påverkas.
Rätt beslut men borde ha fattats tidigare
Både Rönnberg och Lindvall tycker att det var rätt beslut att avbryta den elektroniska röstningen i och med att säkerheten inte kunde garanteras, men beslutet borde ha fattats tidigare och det borde ha funnits en reservplan.
– De borde ha haft en plan B, speciellt då det är första gången ett sådant här projekt genomförs, säger Emil Rönnberg.
– Det är en betydande del som uteblir ur röstningen då man inte kunnat planera in det i kalendern, säger Rönnberg.
Även Djupsund säger att beslutet borde ha fattats tidigare. Han hoppas ändå att man nu kan rikta blicken mot själva valet på söndag.
– Jag hoppas att man kan lägga den här diskussionen bakom sig och fokusera på sakfrågor den sista veckan, säger Djupsund.
E-val får understöd av studerande
Både Lindvall och Rönnberg tycker att e-val är ett bra initiativ och hoppas att det kommer att fungera i framtiden.
– Det är en sak som behövs – ålänningarna är ett resande folk, vi finns överallt och därför borde man kunna rösta överallt i världen, säger Rönnberg.
– Jag hoppas att de inte avskräcks av att systemet inte fungerade den här gången och att man försöker utveckla ett vattentätt koncept till nästa gång, säger Lindvall.