Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nike stänger dopningsavstängda tränarens projekt – men stöttar fortfarande Salazar: ”Han menade väl”

Från 2019
Alberto Salazar
Bildtext Alberto Salazar.
Bild: Steve Dykes / EPA / All Over Press

Idrottsjätten Nike har meddelat sina anställda att friidrottsprojektet Oregon Project läggs ner, rapporterar bland andra AFP och AP. Det efter att projektets chef Alberto Salazar stängts av i fyra år för dopningsbrott.

Enligt nyhetsbyråerna ska Nike-chefen Mark Parker i ett meddelande till anställda ha konstaterat att den nuvarande situationen är ohållbar för de idrottare som nu hör till teamet.

– Oinformerade insinuationer och anklagelser utan bevis har blivit en börda för idrottarna. Därför har vi fattat beslutet att varva ner Oregon Project, för att tillåta idrottarna att fokusera på sin träning och sina tävlingsbehov, skriver Parker enligt AP.

Salazar, som varit chef för projektet, stängdes tidigare av i fyra år för att bland annat ha smugglat testosteron. Tränaren har själv meddelat att han tänker överklaga domen – och har Nikes stöd.

– En fyraårsavstängning för någon som menade väl är fel, säger Parker enligt AFP och poängterar att Usada inte hittade bevis på ett mer omfattande dopningsprogram.

Idrottare i blåsväder

Till Oregon Project-idrottarna hör bland andra dubbla VM-guldmedaljören Sifan Hassan från Holland och Donovan Brazier från USA, som tog guld på herrarnas 800 meter. Hassan har själv uppmanat alla tvivlare att ”testa henne varje dag” för att försöka hitta bevis.

– Jag tror på en ren idrott. Jag är själv ren och kommer alltid att vara det. Jag tror på Oregon Project. Jag har sett Alberto jobba. Han jobbar hårt och det är allt jag vet, sade Hassan efter sitt guld på 1500 meter.

Kara Goucher, som hörde till projektet åren 2004-2011, är däremot nöjd.

– Deras principer stämde inte överens med en ren idrott och det är dags att starta om från början, sade hon enligt BBC.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln