Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Marika Bergvik rensar hus på dåliga energier: “Jag har sett en hel del, men det är inget man behöver vara rädd för”

Från 2019
Uppdaterad 15.10.2019 14:49.
En kvinna med kort svart hår, och grön klänning, står vid ett fönster.
Bildtext Marika Bergvik tar emot kunderna i sitt hem där hon har utrymmen för healing och energibehandlingar.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Enligt Marika Bergvik finns det både positiva och negativa energier runt omkring oss, och det är de senare som kan få oss att må dåligt. Placebo, säger psykologen.

Även om vi i de nordiska länderna förhåller oss ganska skeptiska till mirakel och övernaturliga fenomen har det dykt upp allt fler alternativa andliga rörelser och nätverk. Det visar statistik från Kyrkans forskningscentral.

Den som söker något andligt i sin världsåskådning söker sig allt mer sällan till den kristna traditionen. Istället för man blickarna mot exempelvis Indiens, Östasiens eller naturfolkens tro och deras tolkningar.

Förr användes termen new age, men i dag pratas det mer och mer om andlighet eller nyandlighet.

Vadå energier?

En av de som jobbar med en sorts nyandlighet är Marika Bergvik. Hon utför både healing och energirensning av platser och människor.

Börjar varje dag med meditation

Att kliva in i Marika Bergviks hus är som att sätta sig i en varm famn. En brasa brinner inbjudande och Marika har ett lugn omkring sig.

- Jag mediterar 15 - 20 minuter varje dag och det ger mig mycket, säger hon.

Meditation är det bästa och kanske enklaste rådet hon kan ge, när jag frågar henne hur man blir lika tillfreds med livet som hon verkar vara.

- Vi lever i en hektisk period och det ser jag också i mitt jobb. Folk kan i många fall ha tappat bort sig själva.

Med hjälp av meditation kan du stänga av allt för en stund och bara finnas.

- Det är viktigt att ta hand om dig själv och lyssna på dig själv, att göra det du själv vill och inte bara följa med strömmen, säger Marika.

Jobbar med energier

Att följa strömmen är något Marika verkligen inte gör. Istället jobbar hon med något som många har svårt att uppfatta eller kanske anser är rent lurendrejeri, nämligen energier.

- Jag känner av energier på olika sätt. Om jag får en kund till en healingbehandling och den personen till exempel har en ryggskada känner jag av det rent fysiskt. Jag ser också många bilder - jag kan få en symbolisk bild under behandlingen som kanske förklarar personens situation.

Marika berättar att ifall en kund bär på en sorg, kan hon känna av den precis som om den vore hennes egen.

- Flera olika sinnen samspelar. Jag kan också känna dofter, säger hon.

Marika jobbar också som frisör och ekofrisör.

- Vid första anblick kanske man kan tycka att energier och att jobba som frisör ligger långt ifrån varandra men egentligen gör de inte det. Man är i väldigt nära kontakt med kunderna, och många gånger öppnar också kunderna upp sig för sin frisör, säger Marika.

Människor tar till healing som komplement

Tommy Ramstedt är doktor i religionsvetenskap på Åbo akademi och han har gjort en hel del forskning om new age-rörelser och varför människor söker sig till dem.

Han säger att det väldigt sällan handlar om konkreta fysiska problem.

- Folk överlag litar väldigt mycket på konventionell läkarvård och söker sig till exempelvis healing som ett komplement. Det handlar mer om ett sorts välmående, säger han.

Tommy jämför det med när du som barn stötte dig och en förälder blåste på det sjuka området: Det kanske inte hjälpte rent fysiskt, men du upplevde att det hjälpte och du mådde bra av det.

- Det är rapporterat att människor ofta mår bra av healing eftersom man får stöd, omtanke, närhet och förståelse, säger han.

Så här tror vi

  • Kyrkans forskningscentral gör en stor gallup med fyra års mellanrum där de frågar om hur människor förhåller sig till kyrkan, dess läror, men även alternativa åskådningar.
  • Den senaste undersökningen (från 2015) visar att två av fem tror att alternativa terapiformer och metoder för självutveckling kan hjälpa oss att bli hela som människor, medan 34 procent tror det finns osynliga världar eller varelser som påverkar vår värld.
  • Endast elva procent tror att medium eller så kallade kanaliserare kan förmedla information från den andra världen, medan åtta procent tror att det finns helande energi i stenar och kristaller.

Det är oftast kvinnor som söker sig till sådana här terapiformer.

- Även i religiösa sammanhang är kvinnor överrepresenterade. Det är överlag mer acceptabelt för kvinnor i samhället att prata om sina känslor, så där kanske det finns ett samband, säger Tommy.

Marika hade svårt att passa in som barn

Energier är något som funnits med Marika hela livet.

- Som barn hade jag svårt att hitta min plats. Jag upplevde saker som jag till en början trodde alla gjorde. Sedan insåg jag att det inte var så, berättar hon.

Det här gjorde att hon senare isolerade sig och höll sig hemma ganska mycket.

Hon berättar att det helt enkelt var för tungt att röra sig i större folkmassor eftersom hon upplevde att hon kunde känna av allt som pågick hos personerna hon mötte.

- Så fort jag gick ut bland människor kunde jag få huvudvärk eller ont i knät. Mitt humör svängde och jag fick tusen olika saker in i mitt system. I vuxen ålder är det lätt att hantera och i dag är det mitt starkaste verktyg, men som femåring var det ganska svårt att förstå vad som hände.

Högkänslighet på hög nivå

På senare tid har det pratats en hel del om högkänslighet (HSP) - ett medfött personlighetsdrag som innebär att man bland annat lätt kan uppfatta stämningar i ett rum och känslor hos andra.

- Det är nog precis det jag är. På en hög nivå, säger Marika.

Måste man vara högkänslig för att kunna läsa av ett rum eller är det något man kan öva upp? Marika tror att vi alla föds med en slags medial förmåga.

- Barn känner av jättemycket, men vår uppväxt och det som händer i vår barndom påverkar oss. I många fall är det inget det pratas om eller uppmuntras och då kan förmågan falla bort. Det är klart att vissa föds med en större högsensitivitet, men eftersom vi alla har den så går den också att hitta.

En energibehandling fick Marika på rätt spår

Det var genom att utforska sin egen känslighet som Marika insåg att energier var något hon kunde jobba med.

Under uppväxten hade hon försökt stänga av sina förmågor mer och mer vilket gjorde att hon började må allt sämre.

I 20-årsåldern bestämde hon sig för att prova på en energibehandling.

- Hon som behandlade mig sade: “Förstår du att det är det här du ska göra? Du har ju samma förmåga.” Där började min väg tillbaka. Efter att jag accepterade mina sidor har det bara växt till sig.

Någon från andra sidan sökte kontakt

I början jobbade Marika med healing, men under sin graviditet insåg hon att hon också kunde jobba med energirensning.

- Jag började vakna på morgnarna med känslan av att jag hade en 30 kilos tyngd på mig.

Marika trodde det var någon som sökte kontakt med henne från andra sidan - någon som behövde hjälp för att kunna gå vidare.

- Det försvann inte förrän jag bestämde mig för att sitta ner och ta kontakt. Efter det var det som om en port öppnade sig och jag kunde jobba mer med det. Nu har jag jobbat med det i fem år.

Energiernas ursprung

Vad säger Marika då till skeptikerna? De som absolut inte tror på energier, spöken och annat som det inte finns några vetenskapliga bevis för.

- Det pratas allt mer om energier. Men det är klart att ifall man inte upplevt något själv kan man vara skeptisk - och det är okej för man ska ju inte bara godkänna allt man hör.

Psykologen tror på placeboeffekten

En som sällar sig till skeptikerna är psykologen Axel Aminoff. Han tror nog att människor kan må bättre efter en energirensning, men det beror knappast på energierna, utan på placebo.

Vi människor kan lätt koppla ihop negativa händelser med vår omgivning, så det är inte alls konstigt om du mår dåligt där hemma men är glad exempelvis ute på stan.

Det kan hända att du har ett hem där du och din partner ofta grälat, och då börjar väggarna ha en symboliskt negativ energi.

- Det är ingenting som finns på väggarna, det är inne i ditt eget huvud, och flyttar någon in efter dig så finns det inget kvar eftersom du tar med dig den negativa energin, säger Axel.

Men om du mår dåligt och någon kommer in till ditt hem och säger att allt nu är bra, kan du bli övertygad om att det stämmer och det negativa försvinner.

- Det kan lätta tillfälligt, men det tar ju inte bort orsaken till varför du hade hängt den negativa energin där från första början, säger han.

Hjälper vilsna själar

Det Marika gör under sin rensning är att hon går in i hemmet, via det hon kallar en energikanal, och känner av vad som finns där.

- Det kan finnas energier som inte ska vara där, som till exempel vilsna själar - alltså personer som gått bort men vars själar av någon orsak blivit kvar i ett sorts gränsland. Det är det man kanske hänvisar till som spöken. Då hjälper jag dem att gå vidare.

En kvinna med kort svart hår, och grön klänning, står vid en bänk som har kuddar och filtar på sig.
Bildtext Marika i rummet där hon utför sina behandlingar.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Marika säger att också levande personer kan lämna energispår efter sig som kan kännas negativa för andra.

- Ifall du köpt ett hus där andra bott tidigare, och du känner att du inte mår bra i det huset, kan det vara ett tecken på att huset är fullpackat med energier efter de som bott där före dig.

Är du lite som en exorcist?

- Nej, jag gillar inte riktigt det ordet. Det handlar om att förbättra energin där man lever och bor, säger Marika.

Har du varit med om något obehagligt?

- Det finns låga energier som jag kan putsa bort men det är inget man behöver vara rädd för. Men visst har jag sett en hel del eftersom jag gjort många olika rensningar. Det behöver inte heller alltid handla om gamla hus eftersom marken huset står på också kan lagra energier.

Såg ett gammal slagfält

Marika berättar att hon både känner och ser negativ energi.

- Jag hade en kund som berättade att hon blev håglös och tappade lusten till allt när hon befann sig i sitt hem, men genast hon åkte iväg blev hon glad. När jag började rensa visade det sig att huset stod på ett ställe som tidigare hade varit ett slagfält. Energin fanns fortfarande kvar och jag såg slagfältet och det som hände där. Det spelades upp som en film för min inre syn.

Också skeptiker tar kontakt

Marika ser ingen röd tråd bland sina kunder utan det är både unga och gamla, män och kvinnor, som tar kontakt.

- Det har blivit mer öppet och folk pratar allt mer om energier, så i dagens läge är det alla sorts människor som tar kontakt. Också skeptiker tar kontakt. De kan ha en stark känsla av att allt inte är som det ska där hemma, men de kanske inte tror fullt ut på hela konceptet.

En kvinna med kort svart hår, och grön klänning, står vid ett tvättfat för hårtvätt.
Bildtext Marika jobbar också som frisör. Det bidrar till en bra balans i livet.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Marika är inte rädd för att någon ska känna sig lurad

Marika berättar att hon är i nära kontakt med kunden även efter rensningen.

Har det alltid fungerat? Har ingen blivit arg för att de känt sig lurade?

- Nej, ibland kan man uppleva att det fortfarande är något som inte stämmer och då går jag in på nytt och gör en kontroll. För det kan hända att jag missat något.

Är du rädd att någon som anlitar dig ska känna sig lurad?

- Jag har inte tänkt på det på det sättet eftersom jag är i nära kontakt med kunderna och vi har en öppen dialog. De som kontaktar mig har ju ett problem av något slag och vi jobbar på att lösa det problemet, därför är diskussionen efter rensningen väldigt viktig.

Inga direkta faror med healing

Finns det då några faror med att ta till alternativa metoder? Tommy Ramstedt ser inga direkta faror med exempelvis healing.

- Visst kan det finnas enstaka helare som säger att de kan hela vad som helst, men det är nog väldigt ovanligt. Jag har inte hört om något sådant fall här i Finland. Men det kan ju vara en möjlig fara - om du till exempel har cancer och slutar med din strålbehandling. Men om helaren meddelar vad den gör och vad det kostar så är det ju upp till konsumenten att välja, säger han.

Religionsvetaren Outi Pohjanheimo, som forskar i intuitivt och magiskt tänkande i religiösa fenomen och helande, är inne på samma bana.

- Energirensning är inte farligt. Det kan vara till hjälp för patienten och fungera som en placeboritual. Behovet av rening är mycket intuitivt vilket innebär att det är ett grundläggande, naturligt sätt för en person att bli kvitt de oroande frågorna och bekymren. Men i fall där så kallade själar städas bort stärks förtroendet för sådana själar, och det kan vara kontraproduktivt.

Viktigt för människor att bli hörda

Energier och healing togs inte upp i studierna när Axel Aminoff studerade till psykolog.

- En psykologvetenskap och en läkemedelsvetenskap kan inte etiskt bygga på placebo. Den måste basera sig på verifierbara metoder som bevisligen haft resultat, säger han.

Det som det ändå finns bevis på är hur viktigt det är för oss människor att bli hörda och tagna på allvar.

- Till och med fysiska åkommor kan bli bättre av att få bli hörd och förstådd. Det är stresslindrande. Jag tror att många alternativa vårdmetoder baserar sig på att man tar sig ordentligt med tid för problemet, och redan det påverkar mycket, säger Axel.

I mycket är vi människor väldigt fokuserade på att allt ska vara vetenskapligt bevisat. Hur kommer det sig då att olika alternativa vårdmetoder ändå är så pass populära som de är? Så här säger Tommy Ramstedt:

- Hur kommer det sig att folk tror på Jesus? Det är ju inte så märkligt. Olika alternativa trosföreställningar har alltid levt sida vid sida om vetenskapen. Det måste ha någon funktion i människors liv för att det ska leva vidare och vara meningsfullt.

Att tro på något den stora massan inte tror på

Den stora massan kanske inte tror på energier eller energirensning. De kanske tycker det är hittepå eller lurendrejeri. Hur är det att vara på andra sidan? Att tro på något andra inte tror på?

- Jag följer mitt hjärta och gör det jag känner att jag ska göra. Jag respekterar också andra så pass mycket att var och en måste få ha den uppfattning de vill. Det är inte heller min plats att försöka övertyga någon. De människor som behöver mina tjänster hittar mig, säger Marika.

15.10.2019: Artikeln har uppdaterats med kommentarer av Tommy Ramstedt och Outi Pohjanheimo.

Diskussion om artikeln