Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Röda Korset i Österbotten följer med läget i Syrien: Vi har beredskap att ta emot hundratals flyktingar

Från 2019
Röda Korset på asylboende
Bild: Yle

Konflikten mellan Turkiet och Syrien kan innebära en ny flyktingvåg till Europa. Men några större indikationer på att strömmarna skulle ha ökat finns inte.

Finlands Röda Kors har tillsammans med den internationella beredskapsgruppen följt med läget i Syrien i samverkan med Migrationsverket.

Enligt verksamhetsledaren för Österbottens svenska distrikt, Ricky Berglund, är det i det här skedet svårt att säga ifall det finns behov att ta emot flyktingar i Österbotten.

- Det beror på hur den här turkiska offensiven i nordöstra Syrien utvecklas de närmaste dagarna och veckorna. Det humanitära läget och hur svårt det blir är det som avgör hur stora strömmarna blir och vart de går. Vi kan inte göra mycket mer än följa med läget i det här skedet.

Röda korset, verksamhetsledare vid Röda korset i Österbotten.
Bildtext Ricky Berglund.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Det är främst till Turkiet, Grekland, Libyen och Italien som flyktingströmmarna brukar röra sig. Men några större indikationer på att strömmarna skulle ha ökat finns inte.

Det finns dock en beredskap att ta emot flyktingar i Österbotten.

- Vi har arbetat med våra beredskapsplaner under nästan hela året tillsammans med Migrationsverket. Vi har beredskapen att öka kapaciteten igen. Vi har för tillfället 250 platser i Kristinestadsenheten och den kan växa med ganska kort varsel.

För tillfället är Kristinestadsenheten den enda som Röda Korsets svenska distrikt har i Österbotten. Åren 2015-2016 då en stor mängd asylsökande flyktingar anlände till Finland hade man möjlighet att tillfälligt ta emot flyktingar även i bland annat Malax, Korsnäs och Sundom.

Berglund kan inte säga ifall man har tillgång till de här ställena ifall en ny våg av flyktingar skulle anlända.

- Det kan jag inte säga i det här skedet.