Förslaget om att slå ihop rektorstjänsterna för svenska och finska skolan i St Karins: "En helt omöjlig tanke, arbetsmängden skulle vara förfärlig"
Som andra kommuner i Åboland kämpar också S:t Karins med att få ekonomin i balans. Men förslaget att slå ihop två rektorsposter till en känns halvfärdigt och ogenomtänkt, både bland politikerna och rektorerna.
S:t Karins behöver spara nästan 5 miljoner euro. Därför behöver man "tänka utanför boxen", som Sanna Vauranoja, som leder Samlingspartiets fullmäktigegrupp i S:t Karins, säger.
- Då sparbehovet är 5 miljoner behövs det alternativ för sammanlagt 10 miljoner euro. Då har politikerna möjligheter att välja de minst negativa alternativen, säger Vauranoja.
Men att det skulle betyda att så ihop rektorerna för S:t Karins svenska skola och Hovirinnan koulu, det kom som en total överraskning för båda rektorerna.
- Det kom bara från ingenstans och jag fick höra om det här först efter att det tagits upp i bildningsnämnden, säger Maria Engblom, rektor för S:t Karins svenska skola.
"Det känns inte riktigt genomtänkt"
Förslaget hade tagits upp under bildningsnämndens senaste möte, men varifrån det kom, och varför det godkändes, det förblir oklart.
Katri Hotti, rektor för Hovirinnan koulu, ser inga fördelar med förslaget.
- Som jag ser det finns det inga ekonomiska fördelar med ett sådant här förslag. Man sparar inget på det då personalen inte minskar och vilka fördelar finns det då?
Engblom tycker att förslaget inte är genomtänkt.
- Man borde ta reda på fakta och lagparagrafer innan man ens föreslår det här, och vilka konsekvenser det skulle bli för båda skolorna om det är lagligt möjligt och skulle bli verklighet.
"Arbetsmängden skulle vara förfärlig"
För att bli rektor behöver man ha utmärkta kunskaper i undervisningsspråket.
Om förslaget skulle gå igenom skulle det betyda att en kommande rektor skulle behöva ha utmärkta kunskaper i både svenska och finska.
Det här är något som varken Engblom eller Hotti har i det här skedet.
Engblom tror ändå inte att hon skulle klara av att vara rektor för båda skolorna, om ens någon skulle klara av det.
- Jag ser själv ingen möjlighet att jag skulle kunna leda två sådana här lika stora skolor på två olika språk, om det ens skulle vara lagligt möjligt. Själva arbetsmängden skulle vara förfärlig.
Själva tanken på att en människa skulle klara av det är en helt omöjlig tanke.
― Maria Engblom
"Jag ska träffa bildningschefen och ställa några frågor"
SFP motsätter förslaget, medan man från Samlingspartiets del ogärna vill säga nej till något i det här skedet.
- Vi vill inte säga nej till något sparförslag ännu, då det gäller att tänka utanför boxen i sådana här fall. Samlingspartiet är inte heller ännu överens om var man ska spara, säger Sanna Vauranoja.
Tills stadsstyrelsens möte där man ska besluta var, vad och hur mycket som ska skäras ner i vilka sektioner hoppas Vauranoja ändå att det kommer fler förslag som stadsstyrelsen kan ta ställning till.
Timo Virkkula leder SDP:s fullmäktigegrupp i S:t Karins. Han säger att mycket ännu är ovisst gällande förslaget.
- Det här är en helt ny grej och mycket är ännu oklart. Vi vet inte vilka effekterna blir, och om det ens är möjligt att genomföra det här, till exempel enligt lagen.
Virkkula säger att han därför ska diskutera det här nästa vecka med bildningschefen Mika Rantanen för att få svar på alla frågor.
Samtidigt säger han också att SDP inte hunnit diskutera det här och ta ställning till förslaget, så något mer kan han inte säga, varken för partiets del eller för sin egen.
Engblom har hört att stadsdirektören tagit bort förslaget till stadsstyrelsens nästa möte, men inget är ännu klart förrän föredragningslistan är klar.
Åbo Underrättelser var först med nyheten.
Artikeln är 14.10.2019 kl.13:05 korrigerad. I den ursprungliga artikeln stod att Sanna Vauranoja skulle ha sagt att S:t Karins behöver spara nästan 10 miljoner euro. Hon avsåg alltså att det behövs alternativ för sammanlagt 10 miljoner euro då sparbehovet är 5 miljoner.