Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Har du koll på vad ditt favoritvin innehåller? Expert: "Det skulle förstöra festen om alla visste vad vinet innehåller"

Från 2019
Vinflaskor hos Alko
Bildtext Eftersom vinproduktionen till stor del är industrialiserad är de flesta flaskorna som står på rad i butikens hyllor massproducerade i stora fabriker, trots att flaskorna har etiketter med familjeägda vingårdar, säger författaren Mats-Eric Nilsson.
Bild: YLE

Vin har traditionellt innehållit en ingrediens: vindruvor. Vad vinerna innehåller i dag är svårt att veta, då de inte har några innehållsförteckningar. Innehåller de ens druvor? Det kan man inte veta, utan bara hoppas på.

Det är länge sedan det blev obligatoriskt med innehållsförteckningar på livsmedel. Matindustrin motsatte sig detta till en början, men med tiden har det visat sig gynna konsumenterna.

I och med obligatoriska innehållsförteckningar har producenterna blivit tvungna att se över hur mycket tillsatsämnen de stoppar i produkterna. En lång innehållsförteckning är sällan vad konsumenter söker efter i dag, snarare tvärtom.

Vinbranschen har hittills klarat sig undan från att behöva ha innehållsförteckningar på sina produkter. Ett av argumenten har varit att det inte finns plats på flaskorna, vilket får en att undra hur mycket en produkt som traditionellt har tillverkats av en enda ingrediens egentligen innehåller.

Nästan allt vi stoppar i oss har en förteckning över vad det innehåller. Till och med om vi köper en vattenflaska så finns det en innehållsförteckning över den enda ingrediensen. Men för alkoholdrycker gäller det andra regler.

Medvetna konsumentval förutsätter transparens

Björn Bernhardson är en av grundarna till den svenska organisationen "Äkta vara", som bland annat jobbar för att vinflaskor i framtiden ska ha innehållsförteckningar så att konsumenter kan göra medvetna val.

– Innehållet i vinet kan indirekt påverkas på samma sätt som innehållet i matprodukter ändrades efter ett det blev obligatoriskt med innehållsförteckningar. Så fort folk börjar se på innehållsförteckningen och börjar bry sig, så ställer det krav på producenterna. Det skulle kunna bli samma sak med vin, säger Bernhardson.

Man sitter i föreläsningssal
Bildtext Björn Bernhardson är en av grundarna till den svenska organisationen "Äkta vara" som jobbar för att konsumenter ska kunna göra medvetna val innan de äter eller dricker något.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Det finns undantag, men de gynnar inte konsumenten

Vin får innehålla 63 olika tillsatsämnen och så kallade processhjälpmedel, men dessa behöver inte nämnas på flaskorna.

Undantaget är alkoholfria viner, som måste ha en innehållsförteckning på flaskan. Ett annat undantag är att det på vinflaskorna även måste nämnas om vinet innehåller sulfiter, vilket de flesta viner i dag gör. Det är ofta en indikator på att det är massproducerat, enligt journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson som granskat vinproduktionen.

– Det enda som måste nämnas på vinflaskorna är om de innehåller sulfiter, vilket används rätt så mycket i dag. Ju mer industrialiserat vinet är desto mer sulfiter har man i, för att det underlättar processen på många sätt och är ett slags konserveringsmedel. Det som är konstigt är att det räcker med att nämna att vinet innehåller sulfiter, men inte hur mycket, säger han.

Två bröder står på gatan
Bildtext Bröderna Björn Bernhardson och Mats-Eric Nilsson jobbar för att informera allmänheten om vad livsmedelsindustrin lägger till i matvaror. På senare år har arbetet utökats till vinindustrin.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Mängden sulfiter kan skilja mellan 10-200 milligram per flaska, men eftersom det inte anges mängden på flaskan så gynnas ingen egentligen av det.

– Det lilla som nämns på flaskan är inte ens särskilt användbart för konsumenterna, konstaterar Nilsson.

Vinproduktionen har förändrats

Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson har skrivit boken “Château vadå – det okända fusket med ditt vin” i vilken han granskar vinbranschen och den industri som har formats kring den.

– Under de senaste åren har vinproduktionen blivit väldigt industrialiserad. Man tillsätter till exempel smaksatt jäst, i stället för att låta det jäsa på naturlig väg. Sen har man massa olika tillsatser som påverkar vinets smak, färg och karaktär i övrigt, säger han och fortsätter:

– Och det här vore kanske okej, om man var öppen med att det är en industriprodukt och kunde visa innehållsförteckningen. Men det är inte så det är, utan i stället så får du intrycket av att det bara är jäst druvmust då det inte står något annat.

Författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson sitter bakåtlutad i en fåtölj
Bildtext Journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson har djupdykt i vinindustrin i sin senaste bok. Han jobbar för tillfället på en uppföljare. "Det finns intresse för de här frågorna, det märks", säger han.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

En industrialiserad vinproduktion förvillar

Eftersom vinproduktionen i dag till stor del är industrialiserad så kan vi också utgå från att de flaskor som står på rad i butikens hyllor är massproducerade i stora fabriker, trots att flaskorna har etiketter med familjeägda vingårdar, säger Nilsson.

– Producenterna vill att en vinflaska ska kännas lite lyxig, mysig och lite fint. De tänker mycket på det i hur den är utformad och så skriver man lite marknadsföringslyrik, som jag kallar det, om den här fantastiska gården från 1700-talet som är familjeägd för att skapa en image av att det är en naturlig produkt, säger han.

– Det kunde förstöra festen om alla visste hur vinet egentligen produceras och vad det innehåller, säger han.

Pengar, pengar, pengar

De stora vinnarna på vinmarknaden är de stora vinproducenterna, därför är de också de som har mest att förlora. Och vad är det då de är så rädda för att förlora? Enligt Bernhardson är svaret på den frågan enkelt.

– Det är mycket pengar att försvara och därför vill de inte att andra ska komma in och börja röra om, säger han.

Ingen vill ha massproducerat vin med långa innehållsförteckningar som ingen förstår

Vinproducenterna vill att vin ska framstå som en sofistikerad och lite finare dryck, men med en lång innehållsförteckning över tillsatsämnen så finns risken att massproducerat vin kan ses med andra ögon av konsumenterna, menar Bernhardson.

– I marknadsföringen så är vin en sak, men i verkligheten är det mera som en läskedryck. Läsk är också en produkt som kommer från naturen lika mycket som massproducerat vin gör. Det är en industriprodukt och de flesta massproducerade viner görs på precis samma sätt som läsk, berättar han.

Går det att hitta "riktigt vin" i dag?

Vin har traditionellt varit orange, och inte vitt eller rött så som vinindustrin har delat upp vinerna.

– Industrin har hittat på att det ska vara en klar dryck och industrivinerna har lärt oss hur vin ska se ut och smaka, utbrister Bernhardson.

Orange vin är vad som också kan kallas naturvin och i sin renaste form så innehåller de alltså bara jästa druvor som blivit must. Så som vin traditionellt ska vara.

– Det fantastiska med vin är att allt finns i druvan. Du behöver inte tillsätta någonting alls och så har vin gjorts sen det upptäcktes för 8 000 år sen, säger Nilsson.

Diskussion om artikeln