Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska landslagsgrälet: Zlatans tunga anklagelser fick både Janne Andersson och Marcus Berg att säga ifrån

Från 2019
Zlatan Ibrahimovic.
Bildtext Zlatan Ibrahimovic.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Han bajsade på sig, sade Zlatan Ibrahimovic för Expressen gällande Janne Andersson. Enligt Ibrahimovic har Andersson nämligen diskriminerat spelare med invandrarbakgrund. Det gör mig ledsen, säger landslagstränaren nu.

Zlatan Ibrahimovic verkar ha problem med att släppa taget om det svenska fotbollslandslaget. I en djupgående intervju för Expressen tangerade det färska statymotivet också landslagets nuvarande situation – ”sektliknande”, enligt den tidigare landslagsstjärnan.

Framför allt var Ibrahimovic ledsen på att Janne Andersson valt att skippa spelare med invandrarbakgrund helt och hållet i sin första samling.

– Ingen. Sedan fick han frågan om det. Då bajsade han på sig. Andra samlingen tog han med spelare med annan bakgrund för att det skulle bli politiskt korrekt, konstaterade Ibrahimovic.

Problemet? Påståendet stämde inte. Enligt SVT ska Andersson ha tagit ut både Jimmy Durmaz och Emir Kujovic till sin första landslagstrupp.

– Oavsett, det spelar ingen roll. Jag har min åsikt. Han (Andersson) blev ifrågasatt och ändrade sig inför den andra uttagningen. Det är ett stort problem, sade Zlatan till SVT som svar på rättelsen.

"Ledsen och besviken"

Janne Andersson, vars Sverige som bäst förbereder sig på att möta Malta i EM-kvalet, har inte heller någon förståelse för MLS-stjärnans kommentarer.

– Jag blir ledsen och besviken att jag får det från en före detta landslagsspelare – och på felaktiga grunder dessutom. Det gjorde mig ledsen och gjorde lite ont eftersom jag som människa och ledare försöker leva som jag lär, säger Andersson för SVT.

Janne Andersson.
Bildtext Janne Andersson.
Bild: EPA / Robert Ghement

Men från förbundets håll har landslagstränaren fått det stöd han behöver.

– Folk som känner mig och har jobbat med mig, gamla tränare, spelare, kompisar, familj, tycker ju inte att det här är speciellt sympatiskt, så kan jag säga. Jag har känt ett enormt stöd från jättemånga som har hört av sig, berättar Andersson.

"Jag om någon har väl fått kritik"

Ibrahimovic menade också att Andersson envisas med att hålla samma spelare i öppningselvan – oberoende hur de presterar på plan.

– Det är en sekt, och den sekten stannar kvar hela tiden även om det finns bättre spelare där ute. Man vägrar byta ut det som är i grytan. Man använder samma sak varje dag. Man fastnar där och förlitar sig på spelarna man har, sade Ibrahimovic och riktade en speciellt hård dänga i Marcus Bergs riktning:

– Med all respekt: Hur många matcher har det gått nu? Han har inte gjort mål. 20 matcher? Han spelar fortfarande. Hade det varit jag… Redan efter två matcher sa man att ”han gör inte mål”

Marcus Berg.
Bildtext Marcus Berg.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Berg håller inte med.

– Jag om någon har väl fått kritik, säger Berg för SVT, och tillägger:

– Det är tråkigt att det blir en sådan stor grej, men vi vet var vi har varandra. Förmodligen stärkte det oss mer än det skadade oss.

Sverige möter Malta på bortaplan på lördag. På tisdag väntar ett toppmöte i kvalgruppen då Spanien kommer på besök till Stockholm.

Sverige ligger tvåa i gruppen bakom endast Spanien. Svenskarna har samlat ihop elva poäng och ligger en poäng före Rumänien och två poäng före Norge i gruppen.

Diskussion om artikeln