Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkongprotesterna spred sig till e-sporten - toppspelare slängdes ut ur turnering efter ställningstagande

Från 2019
En screenshot på streamen där Chung ses bära gasmask
Bildtext En skärmdump på streamen där Chung "Blitzchung" uttalar sig om protesterna om Hongkong. Programledarna har gömt sig bakom sina skärmar efter att ha ställt Chung frågan om Hongkong.
Bild: Milli Hellström

Det amerikanska spelföretaget Blizzard är i blåsvädret efter att ha uteslutit Hongkongsspelaren Chung “Blitzchung” Ng Wai från spelet Hearthstones turneringar i ett år framöver.

Det hela började när Chung i en intervju i den officiella streamen från Hearthstones Grandmasters-turneringen i Taiwan ombads berätta vad hans anser om det som händer i Hongkong.

Iförd en gasmask utropade Ng Wai “befria Hongkong, vår tids revolution“. Streamen avbröts direkt efter utspelet.

Blizzard valde därefter att avsluta sammarbetet med programledarna, utesluta Chung ur turneringen i ett år och behålla pengarna, 10 000 dollar, Chung vunnit under säsongen.

Blizzard motiverar uteslutningen med att det i turneringens regler står att deltagare inte får kränka andra eller skada Blizzards rykte.

Beslutet är drastiskt eftersom Chung funnits bland tio i topp spelarna i Asien-Stillahavsdivisionen sedan år 2015.

Kan Kina kränka yttrandefriheten genom ägarskap i västerländska företag?

Chung har senare uttalat sig om kontroversen.

I en intervju säger han att ställningstagandet ledde till problem och att han är orolig för sin egen säkerhet.

- Jag ser det ändå som min plikt att uttala mig, säger Chung.

Blizzards beslut har fått kritik bland annat på sociala medier eftersom många anser att företaget jobbar till Kinas fördel.

En del anser också att det här är ett bevis på att Kina genom delägarskap i många internationella företag indirekt kan påverka yttrandefriheten globalt.

Overwatch
Bildtext Det populära spelet Overwatch är ett av Blizzards verk

Chungs meddelande har också spridit sig till fler av Blizzards e-sportsändningar.

I en officiell Hearthstone-turnering i USA höll en deltagare en skylt framför kameran med en uppmaning om att befria Hongkong och bojkotta Blizzard. Det här ledde till att man avbokade alla intervjuer med spelarna och stängde av speldeltagarnas kameror.

I torsdags visade det sig också att många som försökt radera sina Blizzard-konton i protest inte lyckades. Enligt BBC har en del spelare i Europa lyckats radera sina konton, men först efter att de skickat in en kopia på ett giltigt identidetsbevis.

Enligt Blizzard beror det här på ett tekniskt fel. För övrigt har företaget inte uttalat sig om händelserna.

Vad är Hearthstone?

Blizzardanställda marcherade ut

Beslutet att utesluta Chung rör också upp känslor bland Blizzards anställda och det rapporteras om en mindre utmarch i tisdags.

Utanför huvudkontoret i Anaheim har också en staty med företagets värderingar saboterats. Meningarna “ allas åsikter är lika viktiga" och “tänk globalt” hade täckts över i tisdags.

Många kritiker tror att företagets kopplingar till Kina och kinesiska företag har att göra med hur de valde att sköta situationen.

Det kinesiska storföretaget Tencet som bland annat äger den populära meddelandeapplikationen Wechat äger en del av Blizzard.

Diskussion om artikeln