Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals personer evakueras undan härjande markbränder i Kalifornien

Från 2019
Uppdaterad 11.10.2019 22:55.
Bild av markbrand i Kalifornien, USA.
Bildtext En av markbränderna härjar i närheten av bostadsområdet Porter Ranch i nordvästra San Fernando Valley i staden Los Angeles.
Bild: David McNew / AFP / Lehtikuva

Kring hundra tusen människor har evakueras på grund av två härjande markbränder i norra Los Angeles i Kalifornien, uppgav lokala myndigheter på fredag.

Bränderna har förstört dussintals hem och minst en person har dött i en av bränderna, rapporterar Reuters.

Bränderna var ännu på fredagskvällen utom kontroll. Enligt myndigheterna kan det ta flera dagar att få elden under kontroll på grund av torrt och blåsigt väder. Orsaken till bränderna utreds.

Bild av brandmän som försöker bekämpa markbrand i Kalifornien, USA.
Bildtext Flera hus har förstörts i branden i Porter Ranch i San Fernando Valley i Kalifornien.
Bild: David McNew / AFP / Lehtikuva

"Dynamiska lågor"

I San Fernando Valley norr om Los Angeles hade branden spridit sig till ett område större än 1 902 hektar på fredagsmorgonen lokal tid.

Branden sprider sig med en fart på 323 hektar i timmen, uppgav räddningsverket i Los Angeles under en presskonferens på fredagen.

– Det är en väldigt dynamiska lågor. Vänta inte med att lämna era hem, sade brandchefen Ralph Terrazas till reportrar under presskonferensen.

Myndigheterna har också kämpat med att släcka en markbrand i Riverside County där 331 hektar mark förstörts nära Calimesa som ligger cirka 112 kilometer öster om Los Angeles centrum.

Man försöker stampa ut lågor i en markbran d i Kalifornien, USA.
Bildtext Branden i San Fernando Valley är ännu utom kontroll.
Bild: David McNew / AFP / Lehtikuva

Branden i Riverside County uppskattades vara ungefär 10 procent under kontroll på fredagsmorgonen, enligt lokala myndigheter.

Cirka 257 bränder i Kalifornien hittills i år

Det råder varning för markbränder i en stor del av norra Kalifornien från San Francisco till gränsen till Oregon.

Myndigheterna har beordrat enstaka planerade elavbrott runtom i delstaten för att förebygga att fler bränder bryter ut.

Reuters rapporterar att ungefär 257 markbränder brutit ut hittills i år i Kalifornien. Fjolåret var det dödligaste och mest förstörande när det gäller markbränder i Kalifornien. Sammanlagt dog cirka 100 invånare och brandmän i fjol då mer än 8 500 markbränder härjade på området.

Källor: Reuters, BBC

Artikelns rubrik har och ingress har korrigerats 11.10 klockan 22.53: Tidigare stod det att hundratusentals personer evakueras, men det var fel. På fredagen var det kring 100 000 personer som evakuerats.

Diskussion om artikeln