Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Kring 100 000 har tvingats lämna sina hem i nordöstra Syrien – tiotals döda

Från 2019
Kvinnor vallar får vid gränsen till Turkiet i Syrien. Bilden är tagen fredagen den 11 oktober.
Bildtext Kvinnor vallar får vid gränsen till Turkiet i Syrien. Bilden är tagen fredagen den 11 oktober.
Bild: Sedat Suna / EPA

FN beräknade på fredag att kring 100 000 människor har tvingats fly sina hem i nordöstra Syrien. Enligt organisationen Syrian Observatory for Human Rights som observerar konflikten har över 20 civila dött i Syrien och Turkiet.

Uppgifterna om hur många som dött i striderna är motstridiga. Bland offren finns också civila. I Syrien har minst 17 personer och i Turkiet åtminstone 7 personer mist livet, uppgav organisationen Syrian Observatory for Human Rights, som följer med kriget, på fredag.

Enligt organisationen har 41 kurdiska SDF-krigare dött. Turkiet uppger däremot att över 300 kurdiska krigare har dödats. Turkiet uppgav tidigt på fredagskvällen att fyra av landets soldater mist livet och att flera skadats.

Kurderna har börjat evakuera cirka 7 000 interna flyktingar i nordöstra Syrien på grund av Turkiets attacker. Enligt kurderna har Turkiets granateld träffat flyktinglägren.

Mabroka-lägret ligger cirka 12 kilometer söder om gränsen till Turkiet. Lägrets invånare evakueras till ett annat flyktingläger.

USA överväger hårda sanktioner

USA överväger att inrätta hårda sanktioner mot Turkiet på grund av invasionen i de kurdiska områdena i norra Syrien. Det uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin under en presskonferens i Vita Huset på fredag.

Enligt Mnuchin har president Donald Trump redan gett fullmakten att införa sanktionerna, men de har ännu inte aktiverats.

– Det handlar om så hårda sanktioner. Vi hoppas att vi inte behöver använda dem, men vi kan släcka ner Turkiets ekonomi om vi är tvungna att göra det, sade Mnuchin enligt nyhetsbyrån AFP.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan förbisåg på fredag all den kritik som Turkiets agerande gett upphov till.

– Vi stoppar aldrig detta steg som vi tagit. Vi slutar inte, oavsett vad någon säger, sade Erdoğan enligt Reuters.

IS-krigare kan ha rymt

SDF-styrkorna i Syrien säger att fem IS-krigare på fredag lyckades rymma ur ett obevakat fängelse i nordöstra Syrien, då turkarna besköt området. De här uppgifterna har inte bekräftats av andra källor.

Det har också varit oroligt och våldsamt på al-Hol-lägret under de senaste dagarna, uppger organisationer och de finländska kvinnorna som befinner sig på lägret.

På fredag attackerade ett gäng kvinnor som var beväpnade med stenar och käppar vakter på ett område där det bor utlänningar.

En bilbomb detonerade i nordöstra Syrien

I staden al-Qamishli som är en viktig stad för kurderna skedde en bilbombsattack på fredag. Enligt tv-kanalen Al-Arabiya dog fyra personer och minst 9 skadades i attacken.

Enligt Al-Arabiya attackerade Turkiet gränsstaden Ras al-Ayn hårt under fredagen. Striderna har också trappats upp också i Tel Abyad.

Turkiet har tillsammans med sina syriska allierade tagit över elva byar vid gränsen till Syrien, enligt organisationen Syrian Observatory of Human Rights.

De kurdiska styrkorna har försökt slå tillbaka mot Turkiets invasion i nordvästra Syrien.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel "YK: Arviolta 100 000 on joutunut jättämään kotinsa Koillis-Syyriassa, kymmeniä kuollut – lue perjantain päätapahtumat" skriven av Anu Kerttula.

Källor: AP, AFP, STT