Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet på väg att inta kurdkontrollerad gränsstad - granater var nära att träffa en amerikansk bas i norra Syrien

Från 2019
Uppdaterad 12.10.2019 23:10.
Rök stiger från staden Ras al-Ain i Syrien.
Bildtext Rök steg från staden Ras al-Ain i fredags, tredje dagen av den turkiska offensiven i Syrien.
Bild: AFP / Lehtikuva

Pro-turkiska rebeller i Syrien har intagit centrum av den kurdkontrollerade gränsstaden Ras al-Ain, uppger den turkiska militären. Kurderna och oberoende journalister säger att staden ännu bjuder på motstånd medan USA samtidigt anklagar Turkiet för att nästan ha träffat en amerikansk militärbas i nordöstra Syrien.

Turkiet har under de senaste dagarna trappat upp flygattackerna och artilleribeskjutningen mot Ras al-Ain samtidigt som det har förekommit häftiga eldstrider inne i staden. Den turkiska militären säger nu att Eas al-Ain har intagits efter fyra dagars strider.

- Staden Ras al-Ain som ligger öster om floden Eufrat är nu under kontroll, skriver det turkiska försvarsministeriet på Twitter.

Det motsägs av den kurddominerade SDF milisen som försvarar staden.

- Ras al-Aid bjuder fortfarande på motstånds och srtriderna fortsätter, hävdar SDF i ett uttalande.

Reportrar utanför staden bekräftar att turkiska soldater och allierade rebeller har trängt in i staden, men att de inte ännu har erövrat hela Ras al-Ain.

Turkarna har också bombat en annan gränsstad, Tel Abyad, som ligger 120 kilometer väster om Ras al-Ain, men Tel Abyad utsattes inte för lika intensivt bombardemang.

Det syriska människorättsobservatoriet uppger att ett åttiotal kurdiska soldater och ett femtiotal pro-turkiska rebeller har stupat sedan onsdag.

Enligt FN har ett 30-tal civila också dödats medan drygt 100 000 har flytt från området. Kurderna uppger däremot att närmare 200 000 civila har varit tvungna att fly från sina hem

Amerikaner nära att träffas

USA:s försvarsministerium Pentagon uppger att amerikanska soldater i nordöstra Syrien, var nära att träffas av turkiska artillerigranater som slog ner när en amerikansk militärbas.

Ingen amerikan skadades och turkarna försäkrar att de var medvetna om den amerikanska basen och att de var noga med att basen inte skulle komma till skada.

USA motsätter sig Turkiets militäroffensiv i Syrien, även om det var president Donald Trump som gav grönt ljus för offensiven genom att meddela att USA drar sig tillbaka från det aktuella området.

– USA motsätter sig fortfarande Turkiets militära operation i Syrien och i synnerhet operationer utanför säkerhetszonen och i områden där Turkiet vet att amerikanska trupper är närvarande, säger Pentagons talesman Brook DeWalt.

Den kurddominerade SDF milisen har stärkt Ras al-Ayns försvar med nya milismän och -kvinnor som har anlänt från söder
Bildtext Den kurddominerade SDF milisen har stärkt Ras al-Ayns försvar med nya milismän och -kvinnor som har anlänt från söder

USA hotar Turkiet med nya sanktioner om attackerna går över en viss gräns, även om Vita huset inte ännu har förklarat var den röda linjen går.

Den amerikanska kongressen har samtidigt kört igång en sanktionsprocess mot Turkiet, som ovanligt nog stöds av både demokrater och republikaner.

Den internationella opinionen har också vänt sig mot Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan, som ändå verkar strunta i den växande kritiken.

- Vi kommer inte att stoppa offensiven, oavsett vad folk säger, sade Erdogan på fredag kväll.

Både Tyskland och Frankrike beslutade i dag stoppa sin vapenexport till Turkiet på grund av attackerna mot den kurdiska milisen i nordöstra Syrien.

Kampen mot IS lades på is

Kurderna meddelar samtidigt att de fryser kampen mot terrorgruppen IS för att koncentrera sig på den turkiska invasionen.

Den kurddominerade SDF milisen som håller minst 11 000 jihadister som krigsfångar, har flera gånger varnat för risken att IS kan återhämta sig i det rådande läget.

Ett nytt bevis på det var en dödlig bilbombsattack som IS utförde i den största kurdiska staden Qamishli, samtidigt som turkiska stridsplan angrep staden i går.

Fem IS medlemmar lyckade fly i kaoset medan radikala kvinnliga internerade, angrep sina vakter med stenar och käppar i ett flyktingläger i närheten.

Källor: Reuters,STT, AFP.