Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Första kvalförlusten på tio år – England missade chansen att säkra EM-biljett

Från 2019
Harry Kane är besviken efter en missad chans mot Tjeckien.
Bildtext England förlorade med 1–2 mot Tjeckien.
Bild: /All Over Press

Med en stark kvalsvit i ryggen gick England in för att spela hem en EM-biljett. Toppkonkurrenten Tjeckien vill dock annat och sköt upp Englands firande.

Belgien har redan säkrat sin plats i nästa sommars EM och på fredagskvällen hade England chansen att göra samma sak. Allt som krävdes för kvalstarka England var att besegra grupptvåan Tjeckien på bortaplan.

Men det gick inte vägen. Efter en svit på 43 förlustfria kvalmatcher under en period på tio år gick England på pumpen då Tjeckien vann med 2–1.

– Vi spelade inte tillräckligt bra, så enkelt är det. Vi har alltid hävdat att det krävs mycket för att vara ett topplag och i kväll var ett tydligt bevis på det, säger Englands tränare Gareth Southgate efter förlusten enligt nyhetsbyrån AFP.

Till en början såg det ändå bra ut för England. Raheem Sterling ordnade en straff Harry Kane slog in redan i den femte minuten.

Tjeckien kvitterade nästan omgående och 1–1 stod sig länge, men då fem minuter återstod av matchen avgjorde hemmalaget. Zdenek Ondrasek dunkade in segermålet.

England får ny chans på måndag

Tjeckien blev det första laget sedan Ukraina i oktober 2009 att besegra England i kvalsammanhang. Englands senaste förlust i ett EM-kval var mot Kroatien 2007.

De engelska spelarna reser nu vidare till Bulgarien där nästa kvalmatch spelas på måndag. Blir det tre poäng i den matchen samtidigt som Kosovo inte besegrar Montenegro är England klart för EM.

– Att segla genom ett kval utan bakslag är ovanligt. Fotboll handlar om att reagera på motgångar och jag förväntar mig att vi ska göra det, säger Southgate.

Resultat, EM-kval:

Grupp A

Tjeckien – England 2–1 (1–1)

Montenegro – Bulgarien 0–0

Grupp B

Portugal – Luxemburg 3–0 (1–0)

Ukraina – Litauen 2–0 (1–0)

Grupp H

Andorra – Moldavien 1–0 (0–0)

Island – Frankrike 0–1 (0–0)

Turkiet – Albanien 1–0 (0–0)

Diskussion om artikeln