Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Granater och ammunition i farleden i Karleby

Från 2019
Mudderverk utanför Karleby.
Bildtext Mudderverk utanför Karleby.

Muddringen av farleden till Karleby hamn framskrider enligt tidtabell och det egentliga muddringsarbetet hinner man avsluta före årsskiftet. Det här trots att muddringen har avbrutits hela nio gånger det här året, på grund av att man hittat gammal ammunition på havsbottnen.

Farledsområdet användes efter kriget och ännu in på 60-talet som dumpningsplats för gammal ammunition och Försvarsmakten har i tiderna dumpat stora mängder till exempel granater i området.

Före muddringen inleddes för ett par år sedan dök Försvarsmaktens dykare på området och en hel del ammunition och sprängämnen kunde plockas upp. Det var ändå ingen större överraskning att man skulle hitta mera av den varan när muddringen väl kom igång.

Stoppats nio gånger

Under det här året har muddringen stoppats totalt nio gånger, när man stött på ammunition eller sprängämnen. Trots det har förseningarna uteblivit - det längsta stilleståndet har varit en dag, för det mesta har man kunnat återuppta muddringsarbetet efter bara några timmar.

Hela muddringsprojektet har en budget på 63 miljoner euro. Projektet är färdigt om ungefär ett år och då har hela farleden fördjupats till 14 meter.

Texten är en översättning av Yle Kokkolas artikel

Diskussion om artikeln