Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Eliud Kipchoge bröt en barriär – blev förste maratonlöparen under drömgränsen två timmar

Från 2019
Uppdaterad 12.10.2019 11:54.
Eliud Kipchoge korsar mållinjen
Bildtext Eliud Kipchoge klarade drömgränsen i Wien.
Bild: /All Over Press

Det har beskrivits som ett PR-jippo men likväl gjorde Eliud Kipchoge något alldeles speciellt. Aldrig tidigare har någon löpt ett maratonlopp under två timmar, men det gjorde den kenyanske storlöparen.

Allt hade förberetts in i minsta detalj då Eliud Kipchoge skulle försöka löpa ett maraton under drömgränsen två timmar.

Starttiden och temperaturen var idealiska, Kipchoge hade specialtillverkade skor och loppet genomfördes på en platt bana med mestadels raksträckor i en park i Wien.

Dessutom hade kenyanen hjälp av 41 farthållare för att nå den utsatta tiden som han misslyckades med i sitt första försök i Monza för två år sedan.

Kipchoge ville sätta sitt avtryck i historien och göra något som ingen annan människa lyckats med. Och efter månader av träning gick drömmen i uppfyllelse då Kipchoge korsade mållinjen på 1.59.40.

– Det känns bra att skriva historia och jag hoppas att jag kan inspirera andra löpare och visa att det inte finns några begränsningar. Jag hopps att fler kan klara det här efter i dag, sade Kipchoge efter loppet.

Jämnt tempo hela vägen

Tidernas främste maratonlöpare hade hela tiden koll på tiden och följde den utstakade planen punkt och pricka. Tempot var jämnt och efter halva loppet låg han elva sekunder under den planerade sluttiden.

En uttalad sanning är att ett maratonlopp börjar på riktigt efter 30 kilometer. Det är då som smärtan börjar komma och den mentala styrkan sätts på prov.

Kipchoge visade ändå inga tendenser på att stumna. Han såg ofta oberörd ut och mellantiderna låg på samma nivå som i början av loppet.

En kilometer före målet hade han tio sekunder till godo och då farthållarna släppte fram Kipchoge satte han in en sista stöt.

Kipchoge avslutade loppet i ett ursinnigt tempo och klarade den planerade sluttiden med 19 sekunder.

– Jag hade fantastiska farthållare, de är några av världens bästa löpare. Ett stort tack till alla, vi gjorde det här tillsammans, sade Kipchoge.

Trots dagens tid så kommer världsrekordet inte att ändras eftersom internationella friidrottsförbundet inte godkänner den här typen av lopp. Det betyder att Kipchoges 2.01.39 från Berlin 2018 fortfarande är världsrekord.

Diskussion om artikeln