Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilkka: THL har fått en anmälan om lungproblem som misstänks hänga ihop med e-cigaretter

Från 2019
En person röker en e-cigarett.
Bildtext En e-cigarett är en laddningsbar patron som fylls med vätska som förångas när den dras in i lungorna.
Bild: AFP / Lehtikuva

En person har kontaktat Institutet för hälsa och välfärd THL om lungproblem som misstänks ha en koppling till e-cigaretter, rapporterar tidningen Ilkka.

I USA misstänks användningen av elektroniska cigaretter ha lett till lungproblem och flera dödsfall.

Otto Ruokolainen vid THL säger till Iltalehti att det är första gången som THL fått en anmälning om ett dylikt fall.

Ruokolainen går inte in på detaljer om samtalet, men säger att personen tog kontakt för några dagar sedan och att personen misstänker att hen fått symptom som liknar de symptom som rapporterats i USA. Enligt Ruokolainen har symptomen uppstått för flera år sedan och har sedermera blivit mildare.

Tusentals drabbade i USA

Enligt den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC har kring 1 300 drabbats och 26 personer dött av lungproblem som misstänks ha ett samband med rökning av e-cigaretter.

CDC har inlett en undersökning för att se om det finns en koppling mellan e-cigaretter och luftvägssjukdomar.

Eftersom det finns så många olika slags apparater som används för e-rökning, och eftersom det finns många olika ämnen som röks, är det svårt att dra någon allmän slutsats om dess effekter.

De flesta av patienterna har uppgett att de använt produkter som innehåller tetrahydrocannabinol THC, det vill säga den dominerande psykoaktiva komponenten i cannabis.

Ännu har man ändå inte kunnat utesluta nikotinprodukter som en möjlig orsak eftersom en del av patienterna uppgett att de endast använt nikotinprodukter.

Enligt världshälsoorganisationen WHO är e-cigaretter obestridligen skadliga för hälsan och därför borde produkterna regleras.

Diskussion om artikeln