Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många döda i attack mot moské i Burkina Faso

Från 2019
Uppdaterad 12.10.2019 21:37.
Hundratusentals invånare som tvingats fly internt inom landet från våldet i norra och östra Burkina Faso.  Byn  Yagma nära Ouagadougou 17.9.2019.
Bildtext Hundratusentals invånare har tvingats fly internt inom landet från våldet i norra och östra Burkina Faso. Byn Yagma nära Ouagadougou 17.9.2019
Bild: LEHTIKUVA / AFP Issouf Sanogo

Minst femton människor dödades och två skadades allvarligt i dag i samband med en attack mot en moské i Burkina Faso.

Beväpnade män gick till attack mot moskén i Salmossi i den norra delen av landet.

Förra veckan dödades cirka 20 människor i en attack mot en guldgruva i norra Burkina Faso.

Tidigare ett lugnt land i jämförelse med grannländerna

Fram till 2015 var Burkina Faso ett relativt lugnt land - och besparades det våld som plågade grannländerna Mali och Niger.

Småningom har dock jihadister - en del kopplade till terrornätverket al-Qaida och andra till terroristorganisationen IS - börjat infiltrera orter i norra Burkina Faso.

Attacker från militanta islamister och stridigheter mellan olika befolkningsgrupper har i år ökat katastrofalt mycket. Hundratals civilpersoner och soldater har dödats. De etniska och religiösa spänningarna har ökat, speciellt i de nordliga områdena vid gränsen mot det kaotiska landet Mali.

Hundratusentals interna flyktingar

Verksamheten på landsbygden, handeln och hela landets ekonomi drabbas svårt av det upptrappade våldet. Enligt FN-organisationers rapporter är läget i hälso- och utbildningssektorn dåligt. Närmare 3 000 skolor har stängts.

Antalet interna flyktingar i Burkina Faso har sedan januari mer än sexfaldigats till närmare 500 000 i två regioner, rapporterar FN och olika hjälporganisationer. Omkring 267 000 människor har tvingats fly från sina hem i Burkina Faso under de senaste tre månaderna, rapporterar FN:s flyktingorgan UNHCR.

Närmare 600 människor har dödats i gerillaattacker, vägbomber och självmordsattacker, uppger nyhetsbyrån AFP. Civila medborgargrupper bedömer att antalet döda överstiger 1 000.

Den humanitära krisen är uppenbar, säger Margot van der Velden, vid FN:s mat program WFP (World Food Programme) till nyhetsbyrån Reuters.

Karta över Burkina Faso
Bild: Peter Hermes Furian / Alamy/All Over Press

Svårt att bekämpa våldet

Burkina Fasos militär och säkerhetsstyrkor saknar effektiv utrustning och utbildning - och har inte lyckats få slut på våldet.

Frankrike har ett par hundra soldater utplacerade i Burkina Faso, och avsikten är att de ska hjälpa till med att motarbeta det islamistiska våld som bröt ut för cirka fyra år sedan.

Försöken har haft föga framgång, och folket i Burkina Faso ogillar närvaron av utländska styrkor.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln