Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tungt skadeavbräck och feldömd straff bäddade för mardrömslik utklassning – Finland förlorade stort i Bosnien-Hercegovina

Från 2019
Uppdaterad 12.10.2019 21:24.
Bosnien-Hercegovina körde över Finland - Spela upp på Arenan

Nästan allt som kunde gå fel gick fel då Finland mötte Bosnien-Hercegovina i en ödesmatch i EM-kvalet i fotboll. Värdarna vann med 4–1 efter bland annat en feldömd straff och lyckades hålla sina EM-drömmar i liv.

För Bosnien-Hercegovina handlade det om en måstematch. För att kunna fortsätta jaga Finland i kvalgruppen skulle hemmamatchen allra helst få resultera i tre poäng.

Med kniven mot strupen hade värdarna hittat formen. Att Edin Dzeko saknades i laget verkade inte störa bosnierna ett dugg.

Den första kallduschen kom en halv timme in i matchen. Izet Hajrović, som hoppat in tio minuter tidigare, spelades helt ledig och knorrade bollen förbi Lukas Hradecky.

Paulus Arajuuri var på tok för långsam i situationen och backen böts ut snabbt efter fullträffen. Arajuuri hade nämligen skadat sitt knä tidigare i matchen, men försökte ändå slutföra drabbningen.

Bara sju minuter senare kom nästa bakslag. Domaren dömde straff efter att Pyry Soiri enligt honom touchat bollen med armen – även om tv-repriserna visade att han föst undan spelredskapet med axeln.

Se video på situationen här (videobilder från Viasat):

Domaren dömde straff trots att bollen inte verkade röra armen - Spela upp på Arenan

Miralem Pjanic var felfri från elva meter och Bosnien gick upp i 2–0-ledning.

Fin comeback för Pohjanpalo

I pausvilan drog Markku Kanerva fram sitt jokerkort. Joel Pohjanpalo ersatte Soiri på plan – men det var ändå värdarna som inledde den andra halvleken starkare.

Först var Pjanic oerhört nära att utöka ledningen till 3–0 med ett snyggt distansskott som Hradecky lyckades rädda med fingertopparna. Men då Juventus-mittfältaren kort därefter fick bollen i straffområdet efter en sekvens av total bosnisk dominans misstog han sig inte.

Med knappt 20 minuter kvar av matchen satte Armin Hodžić 4–0.

Ett mardrömsresultat för Finland, eftersom det är målskillnaden från lagens möten sins emellan som avgör ifall två lag slutar på lika många poäng i gruppen. Finland vann den första matchen med 2–0.

Men fotbollsherrarna hade inte gett upp. Med tio minuter på klockan fick Pohjanpalo bollen inne i straffområdet och pangade in den via ribban.

Men närmare än så kom inte Finland. Slutresultatet skrevs 4–1.

– Förstås var det ett viktigt mål för mig, men inte får det mig att le. Vi satsade mer på anfallet efter pausen, men så gör de ändå ett tredje mål ganska snabbt. Klasskillnaden var tydlig i dag. Vi måste nog jobba hårt ännu, men vi har samtidigt inte förlorat något än, säger Pohjanpalo i Viasats intervju.

Bosnien-Hercegovina – Finland 4–1 (2–0)

1–0 Izet Hajrović (29 min)
2–0 Miralem Pjanic (str, 37 min)
3–0 Miralem Pjanic (58 min)
4–0 Armin Hodžić (73 min)
4–1 Joel Pohjanpalo (79 min)

Diskussion om artikeln