Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mårtens bilder tog landhöjningen till USA

Från 2019
En leende man ser in i kameran, i bakgrunden två bord med fotografier.
Bildtext Mårten Björkgren i galleriet Arte Mare.
Bild: Yle/Roger Källman

Mårten Björkgrens utställning "Kvarkens skärgård - nytt land i det gamla" visades först i Seattle i USA. Nu har den "kommit hem" och kan avnjutas i galleriet Arte Mare fram till och med den 30 november.

Mårten är född i Karleby. Han studerade teologi i Åbo på 1980-talet och lät också prästviga sig. Han har bland annat arbetat i församlingarna i Malax och i Vasa.

- Jag kom sen tillbaka till ÅA för att studera vidare och disputerade år 1999. Sen år 2005 har jag varit anställd vid lärarutbildningen där och haft ansvar för religionsundervisningens didaktik, säger Mårten.

Stor på Instagram

Om fotograferandet berättar Mårten att han länge tänkte att det är andra som tar de fina bilderna. Själv nöjde han sig med att ta familjebilder, bilder från resor och så vidare.

- Det var sen faktiskt min son som började fota för en 5-6 år sen och då jag såg bilderna tänkte jag att jag kanske ska försöka själv också.

Naturfotografier på ett bord
Bild: Yle/Roger Källman

Så det gjorde Mårten och tydligen fanns det något i bilderna som tilltalade folk. Mårten fick höra att hans djur- och naturbilder kunde passa bra på Instagram.

- Så började jag vara där och det blev fler och fler Instagrambilder. Jag höll på i ungefär tre år med det, men då jag hade omkring 35 000 följare insåg jag att jag inte kunde fortsätta.

Det var interaktionen med följarna, att svara på kommentarer, som var det roliga. Instagram tog allt för mycket av Mårtens tid och började till och med inskränka på nattsömnen.

- Då insåg jag att det kanske är bäst att logga ut och koncentrera sig på mindre utställningar.

Finland 100

För två år sen firades hundraårsjubileet av Finlands självständighet. I samband med det tog Mårten kontakt med föreningen Swedish Finn Historical Society i Seattle, USA.

- De värnar om amerikaner som har rötterna i Svenskfinland, säger Mårten. Jag frågade om de skulle vilja fira Finland 100 med mina bilder och de svarade ja.

Naturfotografier på ett bord.
Bild: Yle/Roger Källman

En av föreningens anställda, Kimberly Jacobs, råkar vara designer till utbildningen. Hon blev min kurator och designer.

- Så åkte vi dit hösten 2017 och firade Svenska dagen på Swedish Club. Det var en festlig tillställning med mat och prat.

Landhöjningen fascinerar

Mårten säger att det finns paralleller mellan Kvarkenregionen och Seattle, eftersom bägge har mycket skärgård. Landhöjningen är dock unik för vår region och något som fascinerade besökarna i USA.

- Ju mer man tänker på den, desto mer förundrad blir man. Bilderna i utställningen blev utplacerade på bord för att symbolisera den här vertikala rörelsen - en briljant idé av Kimberly!

Att utställningsbesökarna också tänkte på att de har sina rötter i de landskap som syns på bilderna skapade också en samhörighetskänsla med "det gamla landet".

För en tid sen undrade Mårtens kollega Hanna Kaihovirta om han kunde ta tillbaka utställningen till Finland. Så då kollade Mårten om det fanns förutsättningar för det och resultatet finns nu i Arte Mare.

Utställningen "Kvarkens skärgård - nytt land i det gamla" finns i Världsarvsportens galleri Arte Mare till och med den 31.11.2019.

Mårten Björkgrens fotografier skildrar Kvarkens natur

23:13

Diskussion om artikeln