Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polackerna har sagt sitt: Regeringspartiet Lag och rättvisa fortsätter vid makten med ett rekordbra resultat

Från 2019
Uppdaterad 14.10.2019 15:39.
Jaroslaw Kaczynski visar båda handflatorna medan han talar.
Bildtext Trots att vi möttes av en mäktig front lyckades vi vinna, sade partiledaren Jarosław Kaczyński på söndag kväll.
Bild: EPA-EFE/Radek Pietruszka

I Polen har det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa som väntat vunnit söndagens parlamentsval. Stödet för partiet är klart över 40 procent, vilket räcker till egen majoritet i sejmen.

De första preliminära prognoserna talar sitt tydliga språk. Lag och rättvisa har ett massivt stöd på över 43,6 procent.

- Vi har en seger! Trots att vi möttes av en mäktig front lyckades vi vinna, sade partiledaren Jarosław Kaczyński bara minuterna efter att den stora vallokalsprognosen presenterades.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för partiet Lag och rättvisa,  röstar i parlamentsvalet 13.10.2019
Bildtext Jarosław Kaczyński sägs leda sitt parti med järnhand.
Bild: LEHTIKUVA / AFP Wojtek Radwanski

Kaczyński anses vara Lag och rättvisas starkaste man, trots att partiet alltså innehar premiärministerposten och president Andrzej Duda är från Lag och rättvisa.

- Nu avslutar vi en etapp och börjar en ny. Det kommer inte att bli lättare, men jag hoppas att vi kommer att uppnå ännu större framgångar.

Det liberalkonservativa valförbundet Medborgarkoalitionen, där det största oppositionspartiet Medborgarplattformen ingår, får nöja sig med mer blygsamma 27,4 procent.

- Lag och rättvisa får så många röster för att de delar ut pengar åt fattiga invånare, säger Krzysztof Jędrasik, en kandidat för det högerpopulistiska partiet Kukiz’15 i staden Łódź 130 kilometer sydväst om Warszawa.

Många är mer stolta över att vara polacker nu för regeringen säger att Europa lyssnar på Polen.

― Krzysztof Jędrasik

- Dessutom upplever många att regeringen tvingar Bryssel att ta Polen på allvar. Det är det som den statskontrollerade public service-tv:n hela tiden säger åt dem.

En person som röstade på Lag och rättvisa är 85-åriga Teresa Sass från Gdansk i norra Polen.

- De gör något. Allt var förstört, allt var sålt, Polen hade ingenting kvar, säger hon åt nyhetsbyrån Reuters. Lag och rättvisa köper tillbaka av det som var förlorat.

Bild inifrån en vallokal i den polska staden Lodz. I bildens centrum står en kvinna med ett barn knutet kring magen.
Bildtext Det var trångt i vallokalen i staden Łódź i dag på eftermiddagen. Valdeltagandet blev överraskande högt, 61 procent jämfört med 51 procent år 2015.
Bild: Gustaf Antell / Yle

De tre vänsterpartiernas valförbund Vänstern gör ett bra val och får enligt prognoserna 11,9 procent av rösterna. För fyra år sedan klarade de inte av valspärren.

Fjärde blir Polska koalitionen, som består av Folkpartiet (tidigare Bondepartiet), Kukiz'15 och flera andra politiska grupperingar. De verkar ha fått 9,6 procent av rösterna enligt prognoserna.

Om resultatet står sig kommer Lag och rättvisa att få 239 av de 460 mandaten i sejmen.

Enligt Jędrasik skulle Lag och rättvisa ha varit illa ute om de inte hade klarat av att få hälften av mandaten.

- De vet att ingen vill ingå i koalition med dem, de har bränt alla sina broar med sitt sätt att regera, säger han.

Den polska politikern Krzysztof Jędrasik fotad utomhus.
Bildtext Krzysztof Jędrasik när han ännu hoppades på ett gott valresultat för oppositionen.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Trots att Jędrasiks parti Kukiz’15 ännu förra parlamentsvalet låg långt ut på högerkanten i värdefrågor (nu har de glidit mot mitten), så skulle partiet ha varit öppet för en regeringskoalition med vänstern.

- Det är alla andra partier mot Lag och rättvisa, så skadliga är de för demokratin. De är inte mer värdekonservativa än andra, de vill bara koncentrera all makt i sina händer.

Det mest högernationalistiska partiet Konfederationen Frihet och självständighet klarar sig över röstspärren på fem procent genom ett stöd på 6,4 procent.

En motorcyklist med en polsk flagga fäst vid cykeln åker längs med staden Lodz huvudgata vid solnedgången.
Bildtext Solnedgång i Łódź.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Diskussion om artikeln