Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran stiger i Japan – jättetyfonen Hagibis orsakade kraftiga översvämningar

Från 2019
Uppdaterad 13.10.2019 12:30.
Stor förödelse i Japan efter tyfonen Hagibis - Spela upp på Arenan

Minst tio personer har dött och femton saknas efter att tyfonen Hagibis dragit över Japan.

Räddningsinsatser pågår i flera delar av landet för att rädda människor från översvämningar och jordskred. Enligt NHK har minst 124 personer skadats.

Hagibis nådde Japans huvudö Honshu på lördagskvällen klockan sju lokal tid. Tyfonen hämtade med sig vindar på kring 60 meter i sekunden, men de största skadorna orsakades av hällregnet som pågick i flera timmar. Regnet orsakade översvämningar och jordskred på flera håll i landet.

– Regnmängder utan tidigare motstycke har setts i städer och byar där varningar har utfärdats, sade meteorologen Yasushi Kajiwara, enligt AFP.

Barn röjer lera efter tyfonen Hagibis i Kawasaki.
Bildtext I Kawasaki hjälptes man på söndagsmorgonen åt att röja undan lera efter tyfonen.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tokyo orsakade Hagibis trafikkaos. Alla flyg på området ställdes in, liksom största delen av tågen.

Över sex miljoner hade fått uppmaning att evakuera. Tiotusentals personer lämnade sina hem och åkte till evakueringscenter. Omkring 425 000 hem var utan elektricitet.

I staden Nagano i centrala Japan kollapsade en tillfällig damm man byggt upp, vilket fick vattnet att svämma över till bostadsområden och vattenytan att stiga upp till andra våningen. Arméns helikoptrar hjälpte till med att rädda Naganobor från sina balkonger.

På söndagsmorgonen hade Hagibis, som betyder “fart” på det filippinska språket tagalog, redan försvagats och återvänt ut över Stilla havet.

Källor: AFP, AP, Reuters.