Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ecuadors huvudstad under militär kontroll – samtal mellan regering och demonstranter

Från 2019
Uppdaterad 13.10.2019 23:24.
Regeringsbyggnader attackerades i Quito.
Bildtext Rök stiger från en av regeringsbyggnaderna i Quito efter att demonstranter tagit sig in i byggnaden i lördags.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ecuadors huvudstad Quito sattes under militär kontroll och landets president Lenin Moreno utfärdade utegångsförbud efter upplopp och attacker mot regeringsbyggnader på lördagen. Ett första möte mellan regeringen och ledare för landets ursprungsbefolkning kommer att hållas i dag.

Soldater hade återfått kontrollen över staden på lördagskvällen, efter att demonstranter attackerat regeringsbyggnader.

Moreno sade att armén kommer att upprätthålla utegångsförbudet både i Quito och vid viktig infrastruktur såsom sjukhus och kraftverk.

– Vi kommer att återställa ordningen i hela Ecuador, sade Lenin Moreno, enligt AP.

Några timmar efter att regeringsbyggnaden anfölls attackerade en grupp demonstranter den privata tv-stationen Teleamazonas redaktion och försökte bryta sig in i byggnaden, där kring 20 anställda var instängda.

Också tidningen El Comercios redaktion attackerades.

Demonstranter i Quito drabbar samman med polisen.
Bildtext Demonstranter drabbade samman med polis under lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Samtal ska inledas

Efter många timmar av kaos meddelade Lenin Moreno att han inför utegångsförbud och att armén kommer att börja patrullera på gatorna.

Sent på lördagskvällen meddelade Moreno att det ekonomiska paket som mött på hårt motstånd kommer att ses över. Han tog emellertid inte tillbaka beslutet att slopa bränslesubventioner, vilket var startskottet till demonstrationerna.

Bränslepriserna i landet steg med upp till 120 procent efter att regeringen slopade subventionerna.

Enligt Moreno kommer regeringen att gå demonstranterna till mötes på vissa punkter och se till att de som gått miste om inkomster i den senaste tidens omvälvning kompenseras.

– Vi kommer att förhandla med dem som har valt att göra så. Processen går vidare och jag hoppas att jag har goda nyheter snart, sade Moreno.

FN uppger att en dialog för att lösa konflikten kommer att inledas. FN i Ecuador skriver på Twitter att samtal mellan regeringen och ledare för landets ursprungsbefolkning kommer att hållas i Quito på söndagseftermiddagen, lokal tid.

Sex döda i demonstrationerna

Demonstrationer har ägt rum runt om i landet under den senaste månaden. Sex personer har dött och kring 2 100 personer har skadats eller gripits. Många av demonstranterna hör till landets ursprungsbefolkning.

Enligt paraplyorganisationen för Ecuadors ursprungsfolk, Conaie, har de inget med attackerna att göra – något som president Moreno också sade på lördagskvällen. Moreno anklagar narkotikasmugglare, organiserad brottslighet och ex-president Rafael Correas anhängare för våldet.

Armén patrullerar vid regeringsbyggnader i Quito.
Bildtext Armén patrullerade vid regeringsbyggnader i Quito under lördagskvällen.

Källor: AFP, AP, Reuters.