Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Höstlovsresorna till Turkiet säljer som smör – trots landets attack mot Syrien

Från 2019
En badstrand i Alanya.
Bildtext Alanya lockar fortfarande finländska turister.
Bild: /All Over Press

De stora resebyråerna har inte gjort några ändringar i sina Turkietresor efter att landet inlett en militäroffensiv i Syrien den här veckan.

Enligt Utrikesministeriets officiella resemeddelande ska man iaktta särskild försiktighet. Vidare står det att det inte går att utesluta risken för nya terrorattacker.

Resebyråerna Aurinkomatkat, Tui Finland och Tjäreborg uppger till STT att det tillsvidare är lugnt i resmålen, men att man följer med situationen.

Också Finnair säger att flygbolaget fortsätter flyga till Turkiet som normalt. Enligt bolagets kommunikationschef Suvi Aaltonen följer man Utrikesministeriets rekommendationer.

– Tills vidare har situationen inte haft en inverkan på vart vi flyger. Om man tar till exempel resmålen i Alanya så är de över 800 kilometer från konfliktområdena.

Enligt Aaltonen flyger över 1 500 personer till Turkiet per vecka. Finnair flyger för tillfället till Dalaman, Antalya och Alanya.

Enligt Aaltonen är omkring 570 Aurinkomatkatkunder för tillfället i Turkiet. Aurinkomatkat hör till samma koncern som Finnair.

Aaltonen säger att man inte kan se något tydligt mönster i vilka resor som kunderna väljer att avboka, men en del resenärer har haft frågor om huruvida flygen kommer att fortsätta och om hur läget i resmålen ser ut.

– Vår högsta prioritet är resenärernas säkerhet. Vi följer med situationen hela tiden och informerar alla resenärer om förändringar omgående, säger Aaltonen.

Turkiet allt populärare resmål

På Tui Finland säger kommunikationsansvariga Mari Berg att semestersäsongen för Turkiets del börjar vara avslutad. De sista resorna för höstlovsveckan till Antalya har redan sålt slut. Turkiet är enligt Berg främst ett sommarresmål, mot slutet av året reser finländare i stället till Kanarieöarna.

Också Berg säger att man håller ett noga öga på Utrikesministeriets resemeddelanden.

– Jag skulle helt säkert inte åka till Turkiets östra gräns och vi arrangerar inga resor dit.

Enligt Berg har det kommit en del frågor om Turkiets situation, men i övrigt har landet ökat i popularitet som resmål.

– Efter många magra år har Turkiet åter blivit ett populärt resmål. Ännu är vi inte på samma nivå som under de allra bästa åren, men sommaren har gått riktigt bra.

Hittills inga ändringar i researrangemangen

Också hos Tjäreborg fortsätter Turkietresorna som normalt. Enligt produktchef Jessica Virtanen återvänder de sista resenärerna från Alanya till Finland om en och en halv vecka.

Också Virtanen säger att Turkiet har blivit populärare igen i somras och att höstlovsveckan är slutsåld. Några avbokningar har kommit i sista minuten.

Hittills har inget gett orsak att förändra researrangemangen, säger Virtanen.

– Den politiska situationen i Turkiet har varit instabil redan länge och vi har följt med den hela tiden. Vid Alanya har situationen ändå varit helt lugn.

Källa: STT.